Željezničar – Hapoel 0:1

21. 07. 2010.

Željezničar – Hapoel 0:1






U revanš utakmici drugog pretkola nogometne Lige prvaka bh. prvak Željezničar je poražen na stadionu Asim Ferhatović Hase sa 1:0 od Hapoela i tako okončao svoj evropski put.

U prvom poluvremenu nismo vidjeli neku posebnu igru. Hapoel je u Sarajevo stigao s velikom prednošću iz prve utakmice, pa se previše nije ni trudio, dok je naš prvak zaprijetio tek s vremena na vrijeme. Najopanije su plavi s Grbavice zaprijetili preko Svrake, koji je s nekih 25. metara sjajno šutirao, no prečka je bila saveznik izraelske momčadi, dok je i Hapoel imao jednu odličnu priliku, ali je udarac iz daljine sjajno odbranio Ibrahim Šehić.

Amar Osim je utakmicu počeo s Rovčaninom, Svrakom i Gančevom u prvih jedanest, na klupi su ostali Ćulum i Stanić, dok Lazara Popovića nije bilo ni na klupi. Početkom prvog poluvremena nije bilo većih uzbuđenja, na njih smo morali čekati tek do pred kraj prvog dijela.

U posljednjih desetak minuta prvog dijela smo vidjeli nekoliko ozbiljnih prodora naših igrača, posebno Višće i Bešlije. Odbrana Hapoela je u nekoliko navrata uspješno intervenisala. U prvom dijelu vrijedi još izdvojiti žute kartone Zebe i Rovčanina, te Zahavija kod Hapoela. To je bilo sve u prvih 45 minuta.

Na početku drugog poluvremena Željezničar je opasno zaprijetio nekoliko puta. Višća i Rovčanin su dva puta za samo minutu opasno zaprijetili gostima, ali se rezultat nije mijenjao. Nekoliko minuta kasnije Zeba je sjajno šutirao sa 18 metara, ali je lopta završila pored gola.

U 60. minuti su Zeba i Bešlija odigrali sjajan dupli pas, a i ispred Rovčanina u posljednji čas interveniše Shanan. Tri minute kasnije su zaprijetili gosti, ali je Šehić bio na mjestu. Na sljedeću pravu priliku našeg tima čekalo se sve do 75. minute kada je Višća sjajno prošao po lijevoj strani i šutirao, ali golman Hapoela skreće loptu u korner.

Minutu kasnije uslijedila je kazna. Nakon prekida sa lijeve strane Hapoel je preko Da Silve stigao u vodstvo, iako se činilo da su trojica igrača Hapoela bila u ofsajdu. Posljednjih petnaestak minuta utakmice Amar Osim je uvođenjem Spahića i Ćuluma pokušao promijeniti rezultat, ali bezuspješno.

Tri minute prije kraja utakmice dobru šansu za poravnanje je imao Zajko Zeba, ali je njegov udarac završio pored gola. Minutu kasnije još bolja prilika za naš tim, ali je udarac Višće jedan igrač gostiju izbacio s gol linije. Do kraja utakmice nije bilo promjene rezultata. Gosti su slavili i drugu pobjedu, ali da je bilo neriješeno ne bi bilo nezasluženo za naš tim.

ŽELJEZNIČAR – HAPOEL TA 0:1
0:1 Da Silva 76'

SARAJEVO – Stadion Asim Ferhatović Hase. Gledalaca: oko 5.000. Sudija: Carlos Gomes (Španija). Žuti kartoni:Zeba, Rovčanin, Savić (Željezničar), Zahavi, Shish (Hapoel)

Željezničar:
Šehić, Gančev (Stanić 46'), Mešić, Bogičević, Radovanović, Svraka, Savić (Ćulum 78'), M. Bešlija (Spahić 78'), Zeba, Višća, Rovčanin. Trener: Amar Osim

Hapoel:
Shanan, Da Silva, Shivhon (Mare 60'), Shechter, Badeer, Vermouth, Zehavi (Shish 71'), Lala (Rocchi 46'), Dayan, Kende, Yadin. Trener: Eli Gutman