Željezničar - Inter 3:3

01. 06. 2011.

Željezničar - Inter 3:3



Željo je svoj 50. rođendan proslavio u dvoboju s Interom, bilo je 3-3

Kao što smo i najavili nastavljamo sa zanimljivim pričama iz historije FK Željezničar povodom 90. rođendana koji klub sa Grbavice slavi u septembru ove godine. Upravo je njihov jubilej prije 40 godina uvećao slavni milanski Inter, koji je u to vrijeme bio aktuelni prvak Italije. Utakmica je odigrana 16. juna 1971. godine na punom Koševu.


16. juni. 1971

Izvještači su zabilježili da je bilo oko 50.000 gledalaca. "Plave“ je u ovom dvoboju "pojačao“ nogometaš Crvene zvezde Dragan Džajić, koji je prema očekivanjima pružio izvanrednu partiju. Utakmica je završena neriješenim rezultatom, bilo je 3-3.

Gledaoci su mogli uživati, jer su vidjeli mnogo lijepih poteza, akcija i šest golova. Mogli su ih vidjeti još da je Sprečo bolje regovao u 86. minuti. Naime, sa četiri metra je šutao pored gola. S druge strane, Frustaluti je dvije minute kasnije propustio još izgledniju priliku. Promašio je prazan gol, što je izazvalo uzdahe na tribinama.

Istinski spektakl

Međutim, svi su se složili da je tim sa Grbavice potpuno nadigrao renomirane goste iz grada mode.

Za Željezničar su tada igrali: Janjuš, Kojović, Bećirspahić, Bratić, Katalinski, Hadžiabdić, Jelušić, Janković, Bukal, Sprečo i Džajić.

Mnogi će naglasiti kako je ova utakmica bila istinski spektakl, praznik nogometa u gradu na Miljacki. Treba napomenuti da je Inter bio lišen usluga sjajnog odbrambenog nogometaša - Jakinta Faketija. Naime, on je istrčao na teren najvećeg bh. stadiona na zagrijavanje, ali nije mogao početi meč zbog povrede.

Zanimljivo, noć prije utakmice požalio se Džajiću da možda neće igrati. Gledaoci su tako ostali uskraćeni da pogledaju sudar dva reprezentativna kapitena, jer su u to vrijeme oni bili lideri jugoslovenske, odnosno italijanske nacionalne vrste.

Što se tiče utakmice, gosti su prvi došli u vodstvo već u 4. minuti. Centarfor Roberto Bonisenja je sa šesnaest metara matirao Janjuša. Domaći su poravnali jedanaest minuta kasnije. Poentirao je Janković.

Majstorija Bukala, postigao pogodak sa 30 metara

Veličanstven prizor desio se u 45. minuti. Loptu je na desnom krilu primio brzonogi Jelušić i u pravom trenutku uputio centaršut. Džajić je prihvatio i gotovo iz nemoguće situacije pogodio mrežu Bordona. Sa koševskih tribina čuo se gromoglasan aplauz. Na odmor se otišlo pri rezultatu 2-1 za "plave".

Nastavak je donio atake gostiju iz Milana. Bonisenja je poravnao u 63. minuti, kad je iskoristio neopreznost Katalinskog i Hadžiabdića.

U trenucima kad se očekivalo da će mnogo ofanzivniji domaći tim doći do novog vodstva, desilo se suprotno. Naime, Macola je u 67. minuti promarširao kroz Željinu odbranu i plasirao loptu u mrežu za 2-3. Međutim, poravnanje stiže samo tri minute kasnije. Džajić je prevario nekoliko gostujućih nogometaša, oborili su ga na nekih 30 metara od gola. Sudija je dosudio prekršaj.

Slobodnjak je izveo Bukal. Uzeo je dug zalet i jako šutirao. Na oduševljenje prisutnih lopta je završila u lijevom uglu Bordonovog gola. Majstorija za konačnih 3-3.


Katalinski: Bila je to velika utakmica


"Gest da u Sarajevo dođe Inter imao je posebnu težinu. Bila je to velika utakmica. Naime, ona je dodatno promovisalo sarajevski nogomet u jugoslovenskim okvirima. Teško je iz ove perspektive zamisliti da sada dovedemo jedan kvalitetan evropski tim poput Intera u glavni grad BiH. Prosto nezamislivo! Liga iz godine u godinu gubi na kvalitetu, jer konstantno odlaze kvalitetni nogometaši. Nekada se čekala 28 godina kako bi dobili dozvolu da idete vani. To je donijelo određeni kvalitet u jugoslovensku ligu koja je bila među najboljim u Evropi. Ako posmatramo aktuelnu situaciju u našoj državi treba naglasiti da smo bogati talentima, ali za potpuni uspjeh treba mnogo više rada“, rekao je Katalinski.


https://lh4.googleusercontent.com/-WETLfsvKgw0/TefwHjZqLYI/AAAAAAAABL4/3XET59Nul2s/s637/zeljo_inter.jpg