Željezničar – Zvijezda 1:0

18. 09. 2011.

Željezničar – Zvijezda 1:0


https://lh4.googleusercontent.com/-LFDn0tlEm_Q/TnZoGtpngcI/AAAAAAAABTw/9eHIZgwx2GA/s637/2011_09_18_zeljo_zvijezda.jpg


Minimalnom pobjedom nad Zvijezdom, Željezničar je proslavio 90. rođendan i uhvatio priključak s vodećim ekipama. Strijelac jedinog gola bio je rezervista Ramić koji u igru ušao samo minutu prije detalja koji je prelomio utakmicu.

Nošeni lijepom slavljeničkom atmosferom koju je večeras za svoje ljubimce spremilo oko 6.000 domaćih navijača, ''plavi'' su mnogo bolje otvorili utakmicu. Prvu veliku priliku propustio je u 6. minuti Zeba koji je šutirao iz slobodnjaka sa nekih 17 metara. No, danas sjajni golman Smajić uz pomoć je prečke loptu odbio u korner. Već u sljedećem napadu dobra šansa za Adilovića koji kasni na ubačaj Bešlije. Onda je uslijedilo zatišje koje je trajalo do 33. minute. Ubačaj danas vrlo dobrog Zebe u mrežu nije sproveo Muamer Svraka koji je šutirao tik pored lijeve stative danas najboljeg igrača susreta, vratara gostiju Smajića.

U drugom dijelu se očekivao veliki pritisak Željezničara koji je danas, zbog velikog jubileja ali i hvatanja bodovnog priključka za vodećim ekipama, bio pod imperativom pobjede. I kada se očekivalo da će navala domaćih konačno napraviti nešto konkretno, velika greška Benjamina Čolića. Mladi reprezentativac je izgubio loptu na sredini terena, Husić je u idealnoj situaciji ali veteran Gušo spašava svoj gol. Igrao se 55. minut.

https://lh4.googleusercontent.com/-OmNB26BCNmw/TnZoF412-JI/AAAAAAAABTs/fitBqGvJ05I/s637/2011_09_18_zeljo_zvijezd.jpg

Samo tri minute poslije, i Delić je u vrlo izglednoj situaciji ali je Bogičević pravovremen i otklanja opasnost. Nedugo zatim, sporna situacija u kaznenom prostoru Željezničara. Ponovo je Delić izašao sam pred golmana Gušu i u odsudnom momentu izgubio korak. Gosti traže jedanaestarac ali sudija Vukasović gostujućeg fudbalera ''nagrađuje'' javnom opomenom. Gosti su protestvovali ali bezuspješno.

I kako to već i pomalo steretipno zvuči, kada ne iskoristite svoje prilike obično slijedi kazna. Glavni akter jedinog gola Željezničara bio je mladi Mirsad Ramić u 70. minuti. Željin napadač u igru je ušao samo minut prije kornera kojeg je izveo Zeba, našao se na pravom mjestu i udarcem glavom donio ogromno slavlje na danas lijepo ispunjenoj ''Grbavici''.

Do kraja susreta Ramić je imao još jednu veliku priliku ali nije bio dovoljno skoncentrisan, probao je i Jamak s distance ali promjene rezultata nije bilo. Ostalo je Željezničar - Zvijezda 1:0. Željo je ovim trijumfom došao na diobu 4. mjesta na tabeli dok su gosti iz Gradačca pali u opasnu zonu i do kraja prvenstva predstoji im grčevita borba za opstanak.

( fkzeljeznicar.com )

7. KOLO Premijer liga BiH sezona 2011/12
Željezničar – Zvijezda 1:0
Sarajevo
: 18.09.2011
Stadion: Grbavica.
Gledatelja: 6.000.
Sudac: Radoslav Vukasović (Trebinja).
Strijelac: 1:0 Ramić (71.)

ŽELJEZNIČAR: Gušo, Čolić, Kvesić (od 69. Ramić), Vasilić, Bogičević, Jamak, Svraka, Zeba, Bešlija, Smajić (od 14. Stanić), Adilović (od 69. Selimović).
Trener : Amar Osim.

ZVIJEZDA: Smajić, Jakovljević, Husić (od 60. Nuhanović), Gavrić (od 63. Hasić), Moranjkić, Ristić, Jusić, Delić, Mašić, Omić, Halilovića (od 87. Jahić).
Trener: Dragan Jović.