Sarajevo - Željezničar 1-3

13. 09. 1980.

Sarajevo - Željezničar 1-3


13.09.1980.

Odigran je veliki derbi i upisana nova pobjeda Željezničara u još jednom sjajnom gradskom derbiju. Bila je to 41. po redu utakmica gradskih rivala koja je po svemu mogla zadovoljiti veliki broj navijača oba tima kojih se tog dana na koševskom stadionu skupilo 25.000.

Oba tima su igrala otvoreno. Redale su se šanse na obe strane. ''Plavi'' su poveli već u 10. minuti. Odličan centarašut Baždarevića iskoristio je Saračević koji sjajnim udarcem glavom matira domaćeg golmana. Poslije pogotka kapitena gostiju, domaći preuzimaju inicijativu i stvaraju nekoliko izglednih prilika. Dvije minute prije kraja prvog dijela, stižu do poravnanja.

Drugo poluvrijeme domaći fudbaleri kreću u visokom ritmu želeći iskoristiti psihološku prednost stečenu nakon izjednačenja. Igralo se uglavnom u šesnaestercu gostiju, sa opasnim kontranapadima kojim s ''plavi'' povremeno ugrožavali gol domaćina. Ipak, u 76. minuti veliku grešku pravi domaći centarhalf kojem snalažljivi Odović krade loptu i dovodi svoj tim u vodstvo. Poslije vodećeg gola, Željezničar propušta još nekoliko izglednih situacija da uvjerljivije savlada svog rivala, ali se do kraja zadržao isti rezultat.

Bila je jedna velika pobjeda Željezničara. Svi igrači su odigrali jako dobro, a epitet igrača utakmice zasluženo je pripao Nenadu Starovlahu.



Cetrdeseti Sarajevski derbi-Sezona 1979/1980
08.06.1980 godine
Sarajevo - ZELJEZNICAR 1-3
Stadion:Kosevo
Gledalaca:25.000
Sudija:Sostaric(Maribor)
Strijelci:
Bahtic 4 min,Komsic 76 min i Ivanovic 87 min za ZELJEZNICAR a Avdic 82 min za Sarajevo

Sarajevo:
Janjus,Vidovic,Vidakovic(Avdic),Milak,Ferhatovic,Hadzibegic,Susic,Janjos,Nikolic,Kapetanovic(Merdanovic) i Pasic
ZELJEZNICAR:
Njegus,Berjan,Komsic,Lusic,Saracevic,Cilic,Bahtic,Vlaski,Paprica,Bazdarevic i Grabo(Ivanovic)