C. Zvezda - Željezničar 1:4

12. 01. 1970.

C. Zvezda - Željezničar 1:4


http://www.fkzeljeznicar.com/sites/default/files/imagecache/vijest_full/zvezda-zeljo_4-1_1969_0.jpg


Iz nekoliko razloga ta utakmica treba da se pamti. Prvo, što se crveno-belima taj poraz dogodio na "Marakani", što je samo po sebi bilo senzacionalno, iako je Željo imao odličan tim koji su novinari tog doba zvali - "bebe sa Grbavice". Drugo, tim sa Grbavice je tom pobedom preskočio Zvezdu na tabeli i prvi put se našao u situaciji da proleće dočeka na prvom mestu. I, treće, Osim, Katalinski, Bukal, Hadžiabdić i ostali izabranici trenera Milana Ribara baš tom utakmicom najavili su da će kad-tad osvojiti šampionsku titulu, što se i obistinilo dve sezone kasnije.

- Bili smo oslabljeni u ovom derbiju, ali nas to ne opravdava. Igrali smo loše, baš kao i nedavno protiv Hajduka. I tad smo poraženi, doduše ne ovako teško kao sada, ali sad moramo da radimo mnogo napornije da bi naši navijači na proleće vratili veru u nas - rekao je posle meča Zvezdin mag Miljan Miljanić.
U kaljuzi "Marakane", tog 12. decembra 1969. godine, Željezničar je bio spremniji na ratnički fudbal.

- Ostojić, Lazarević i ja smo nemoćno gledali sa tribina kako naši drugovi gube brojne duele. Dujković je do ove utakmice primio gol na svakih 270 minuta, a sada je čak četiri puta morao da vadi loptu iz mreže. Čini mi se da deo krivice ide i na dušu naše uprave, koja nastoji da tribine na stadionu budu moderne i udobne za gledaoce, a ne vodi računa o terenu. Sklonili su sneg, a bolje da nisu, jer se stvorila kaljuga po kojoj Kule Aćimović i ostali nisu mogli ni da koraknu - ljutio se kapiten Zvezde Džajić, koji je susret propustio zbog povrede.

- Ma, teren je bio odličan. Čim je blato, ja sam gospodar situacije - odgovorio je nasmejani half Željezničara Bratić, koji je još dugo sa svojim drugovima slavio veliku pobedu.
Posle lepe akcije Osima i Mujkića, Bajić je iz blizine matirao Dujkovića, Mujkić je bio strelac drugog, a Bukal trećeg pogotka za goste iz Sarajeva, a Žika Jevtić je smanjio na 3:1. I kad ni zadovoljni igrači Željezničara kao da više nisu imali snage da postignu i četvrti gol, još jednom su imali razloga za radost.

- Malo što sam dao gol Radoviću, nego sam savladao i svog golmana Dujkovića - jadao se Jevtić posle utakmice, objašnjavajući da je lopta koju je hteo da skrene grudima skliznula o vlažan dres u - Zvezdinu mrežu.

Ova utakmica na kraju nije odlučila o tituli, jer je Zvezda na proleće igrala bolje i zasluženo osvojila pehar namenjem prvaku Jugoslavije.