Sarajevo-Zeljeznicar 5:0

16. 11. 1995.

Sarajevo-Zeljeznicar 5:0


65.derbi: "BORDO I PLAVI" to su pravi

16. novembar 1995.

DA vjeciti derbi nije bio zaboravljen pokazali su navijaci oba kluba koji su dosli u velikom broju. Naravno, nisu zaboravili ni svoja mjesta na tribinama, navijaci bordo tima na sjeveru, a Zeljini na jugu. Naoruzani svim potrebnim rekvizitima, transparentima i petardama doprinijeli su da derbi bude u pravom smislu. I igraci oba tima su se potrudili da fudbalski ugodaj na Kosevu bude potpun, posebno fudbaleri Sarajeva.

Sarajevo je prvo krenulo sa centra i vec je bilo 1:0. Igraci Zelje izbili su loptu u korner. Usanovic je centrirao, najvise je skocio centarfor Cenan i lob udarcem glavom smjestio loptu u suprotni ugao. Nije se bilo ni stisalo urnebesno bodrenje domacih navijaca a Zeljo je u petom minutu ponovo morao na centar. Gol opet nakon prekida. Na centarsut, odbrana "Zelje" smuseno reaguje, Burek se najbolje snalazi i dovodi Sarajevo u vodstvo od 2:0. Tim je pobjednik ovog susreta vec bio rijesen.Zeljo pokusava nesto da ucini, ali dalje od sesnaesterca nije stigao. Igraci Sarajeva u odbrani igraju sigurno i nakon nesto smirenije igre u 25. minutu povecavaju prednost. Usanovic efektno sutira pod precku, Guso jos bolje brani i lopta je u korneru. Opet centarsut, Hrvat se najbolje snalazi i Zeljo po tradiciji u ovom prvenstvu u pola sata prima po tri gola.

Pet minuta prije odmora, Cenan je povucen od jednog igraca Zelje bez lopte. Sudija je bez razmisljanja pokazao na bijelu tacku. Da je malo "razmislio" mozda i ne bi bilo penala. Herco je i treci penal na Kosevu rutinski realizovao. Golman u jednu a lopta u drugu. Igra u prvom dijelu za pamcenje. I pored visokog vodstva Zeljo nije bez podrske publike. Ni bordo navijaci ne zaostaju. Tu su i petarde raznih boja. Sve kao nekad.

A, onda pocetak drugog dijela donosi nesportski ispad navijaca Zeljeznicara. Preskacu ogradu i upadaju u igraliste. Dezurni policajci to brzo regulisu, ali onda sudija Bajrambasic pocinje da unosi nervozu. Zeleci da on bude glavna licnost derbija nalaze delegatu da "urazumi" publiku ili ce on prekinuti mec.

Prekid traje nekoliko minuta. Oficijelni spiker umoljava publiku da budu "dobri" kako sudija ne bi ranije svirao. Na taj nacin samo postizu suprotan efekat. Sudija iz Zenice zaboravio je da su sarajevski navijaci za tri i pol godine navikli i na gore prekide nego sto je utakmica. I da ne bi bilo po sudijinom pobrinuli su se igraci Sarajeva. Herco u 69. minutu postize i peti gol za svoj tim i "tjera" Zeljine navijace sa stadiona.

Do kraja meca Sarajlije zadovoljne visokim vodstvom prepustili su inicijativu Zeljeznicaru. Gosti su imali dvije povoljne prilike, ali je Corbo pokazao da je jedan od najboljih golmana u ligi.
Derbi je zadovoljio. Akteri ovog susreta pokazali su da se u Sarajevu ipak igra najbolji fudbal. Na proljece kada ovi mladici jos ojacaju i odigraju vise utakmica, derbi vjecitih rivala bit ce opet onaj o kome ce ljubitelji fudbala dugo pricati.



Sarajevo - Zeljeznicar 5:0 (4:0)

STADION Kosevo. Vrijeme oblacno. Teren tezak za igru.
Gledalaca oko 10.000.
Sudije: Besim Bajrambasic (Zenica)-6, pomocnici: Omer Batlak (Jablanica) i Hamo Kuko (Mostar), rezervni Dzamal Calija (Sarajevo).
Delegat: Fadil Jahic (Sarajevo).
Strijelci: Cenan u 1., Burek u 5., Hrvat u 25. i Herco u 41. (iz penala) i 69. minuti za Sarajevo. Zuti kartoni: Biscevic, M. Jahic 6, Mulaosmanovic (Zeljeznicar).
Igrac utakmice: Reuf Herco (Sarajevo) 9.

SARAJEVO: Corbo 8, Burek 8, Uscuplic 8, Hrvat 8, Hosic 8, Bogilovi} 8, Usanovic 7, (Mujagic-), Gogalic 8, Cenan 9 (Alihodzic-), Mirza Selimovic 8 (Fejzic -), Herco 9.

ZELJEZNICAR: Guso 6, Biscevic 8, M. Jahic 6, Kunic 6, (Husic -), Mulaosmanovic 6, Fatic 6, Zubanovic 6, Buljubasic 6, S. Jahic 6, Ahmetagic 6, Lalic 6 (Komarica 6).