Željezničar - Sarajevo 1:1

02. 05. 1996.

Željezničar - Sarajevo 1:1


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiZB0F_Ps44iSW7tXQCAjDA35fFZ1aZXN2_rC7ZO9ea5wQ2wIGJtRbvtBpEwlgoWjkBSwGKd8hKp6gsFwM1K4Qt3Jc1WRmyWh7yzmfJEwYWlACmeU1fgsrs7kkbEYNh0PVIUnYm1qE4bN2v/s637/66_derbi_zeljo_sarajevo_96.jpg



02.05.1996.godina

Odigrana je historijska utakmica na Grbavici. Naime, 2. maja 1996. godine u Dolini ćupova sastali su se Željezničar i Sarajevo. To je bio come-back "plavih“ na svoj stadion nakon gotovo četiri godine.

Odigran je 66. prvenstveni meč dva najtrofejnija bh. tima. Na srušenoj Grbavici okupilo se 20 hiljada gledalaca. Ratni ožiljci opominjali su na sve ono što se u proteklim godina ovdje dešavalo. Zapadna drvena tribina bila je potpuno izgorila. No, zadovoljstvo da ponovo igraju derbi na Grbavici motivisalo je igrače oba tima da daju više od maksimuma. Zadovoljstvo, radost, prkos i ponos osjetili su se u zraku.

Utakmica je završena rezultatom 1-1. Domaći su došli u vodstvo u 33. minuti kada je slobodan udarac izveo Admir Adžem. Loptu je kratko odbio Mirsad Dedić, a Bulent Biščević je glavom pospremio u mrežu i postao autor izuzetno važnog pogotka. To se pamti, to se ne zaboravlja. Prvo poluvrijeme okončano je vodstvom tima sa Grbavice.

Nastavak je donio nešto bolju igru komšija sa Koševa. Poravnali su u 57. minuti iz sjajno izvedenog kontranapada. Dobro su kombinovali Ćenan i Granov. Ovaj posljednji dobro je asistirao za Dženana Ušćuplića koji preciznim udarcem sa vrha šesnaesterca fantastično matira Gušu i donosi radost za pristalice bordo boje.

Nakon izjednačujućeg pogotka Sarajeva porasle su tenzijena terenu, ali i na tribinama. Ipak, rezultat se do kraja meča nije mijenjao.

Željezničar - Sarajevo 1-1

Stadion: Grbavica
Gledalaca: 20.000
Strelci: Biščević,Uščuplić
Čast da sudi historijski dvoboj pripala je Marku Mrkiću iz Tuzle. Asistirali su mu Mijo Maričević (Živinice) i Izet Čejvanović (Tuzla).

Željezničar :Gušo, Biščević, Adžem, Fatić, Memić, Kurt, Jahić, Muharemović, Kunić, Žerić i Pehlivanović.

Sarajevo : Dedić, Elkaz, Uščuplić (Selimović), Hošić, Dalipagić, Mujkić, Gogalić, Džaviti (Granov), Ćenan (Ferhatović), Hrvat i Herco.

Za kraj treba istaći da su gledaoci zadovoljni napustili razorenu Grbavicu, a ratni ožiljci bili su vidljivi na svakom ćošku Doline ćupova...