Željezničar - Sarajevo 0:0

06. 10. 2007.

Željezničar - Sarajevo 0:0


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEicTbq4Jx8uK5F3j-6FXrVCna5Kb4oDJpPsvzOYdgCgh8z8rYkiyEQfGUiVJNalYkPLz3j9yGRGaRuZJbn8XFKeh6sO_U3uMGD5v0d0sUflRHLgVnHMaQnvsyiMuWIaZv5XhpUszBc76KJS/s637/90_derbi.jpg

06.10.2007

90. vječiti derbi završen je remijem. Danas je viđena 'dosadna' utakmica što pokazuje i rezultat 0:0. Možda bi rezultat glasio i drukčije da Hadžija nije postavio kukavički sastav, sa samo jednim napadačem. Da je tu bilo samo malo igre kao iz dosadašnjih utakmica, pobjeda bi bila zagarantovana! Loša igra i totalna defanziva - današnja predstava Plavih.

Prilike za pogotke mogu se nabrojati na prste jedne ruke, a da ostane i neizbrojanih prstiju, a sve vrijedno spomena su međusobna udaranja, zatim prekidi zbog bakljada te dvije prilike Sarajeva, od kojih je ona iz 28. minute prvog duela bila i najizglednija. Tada je Bučan pokušao šutirati, ali tako da je lopta došla do Raščića, koji je izviždan na Grbavici. Nekadašnji napadač Želje uspio se okrenuti, dobro šutirati, a loptu je sa gol crte izbacio Muamer Vugdalić. Deset minuta poslije Kurto je dobro iskosa šutirao, a Baotić odbranio, a inače loši Pilav možda propustio svirati jedanaesterac za goste, nakon što je oboren Raščić. Željo je pred kraj poluvremena imao dvije poluprilike, ali su se najprije Bekrić i Štilić prekombinirali, a zatim i Jahić.

Malo ko je u nastavku očekivao još gori fudbal, s obzirom da se na tribinama mislilo kako ne može gore nego u prvom dijelu. Međutim, akteri vječitog derbija dokazali su da ipak može i zaista im treba na tom čestitati, jer je bezidejnost i jednih i drugih bila prilično nevjerovatna. Tek u finišu bilo je malo napetije, ali samo zato što su se igrači međusobno počeli naguravati. U gužvi su učestvovali Grujić, Vugdalić te Kurto i Dudo, kojima je sudija Pilav pokazao crvene kartone zbog međusobnog guranja.

Malo poslije glavama su se dotakli i Vugdalić i Janjoš, ali ovaj put Pilav se nije uhvatio za džep. Pred kraj susreta Šaraba je sa 18 metara iz slobodnjaka dobro šutirao, a Baotić odbranio, a domaći navijači su zvižducima ispratili trenera Željezničara Envera Hadžiabdića, koji je napravio tek jednu izmjenu. Poslije, na pres konferenciji, Hadžiabdić je priznao da je Sarajevo bilo bolji tim te je za igrača susreta proglasio veterana Turkovića, što najbolje govori kakav se nogomet igrao na Grbavici.

Sa druge strane, za Abdulaha Oruča, koji je vodio Sarajevo, najbolji igrač je bio mladi Janjoš, koji je uspio uštopati Štilića.


Željezničar - Sarajevo 0-0

Stadion: Grbavica
Gledatelja: 10000
Sudac: Elmir Pilav (Sarajevo)
Žuti kartoni: Cocalić, Dudo (Željezničar), Janjoš, Hadžić (Sarajevo).
Crveni kartoni: Dudo (Željezničar) i Kurto (Sarajevo)

Željezničar: Baotić 5,5, Kamber 5, Vugdalić 6, Mulalić 5, Spahić 5, Cocalić 5,5, Bekrić 5 (od 46. Bešlija 5), Štilić 5, Jahić 5, Dudo 5, Boubacar 5,5.
Trener: Enver Hadžiabdić.

Sarajevo: Alaim -, Muharemović 5,5, Bašić 5,5, Milošević 5,5, Janjoš 6, Hadžić 5 (od 58. Šaraba 5), Turković 6, Kurto 5, Bučan 5 (od 90. Handžić -), Raščić 5 (od 81. Mešić -), Grujić 5.
Trener: Abdulah Oruč