HNK Hajduk - FK Željezničar 0:0

14. 02. 2010.

HNK Hajduk - FK Željezničar 0:0


Hajduk proslavio 99. rođendan


Izvor: Sportsport

Danas je na Poljudu odigrana prijateljska utakmica između Hajduka i Željezničara, u čast 99. rođendana splitskog kluba. Golova nije bilo, domaći navijači očajni, dok skupinu gostujućih navijača ova "nula" svakako nije razočarala.


Hajduk je na svom Poljudu danas na veoma teškom terenu ugostio sarajevski Željezničar, kako bi proslavili svoj 99. rođendan. Vjerovatno su u redovima domaćih očekivali pobjedu kao šlag na rođendansku tortu, no gosti iz Sarajeva uspjeli su ostvariti sasvim povoljan rezultat, odnosno odigrati neriješeno.

No, svih 90 minuta dominirao je Hajduk, uz poneku priliku Željezničara, kojeg je danas predvodio mladi Edin Višća, ali zasigurno najviše zasluge pripadaju golmanu Ibrahimu Šehiću te njegovoj mladoj rezervi Božidaru Radoševiću. Obojica su se potrudili da u 90 minuta mreža ostane netaknuta. Kamo sreće da je napad Željezničara bio prisebniji. Ipak, krenimo redom.

Prva šansa pred golom Šehića stvorila se u petoj minuti. Mlađi brat Anas Sharbini proigrao je svog starijeg brata Ahmada, ali je u zadnji čas loptu u korner izbacio štoper Bajić. Pet minuta kasnije Andrić je potegao sa 25 metara, no kako je teren bio izuzetno težak za igru, lopta mu je odskočila s noge i propala je prilika da se ugrozi Šehićev gol.

Danas je posebno raspoložen u redovima Hajduka bio bh. reprezentativac Senijad Ibričić, čiji ubačaj u 15. minuti Ahmad šalje glavom preko gola. U 20. minuti zicer maša Riječanin Ahmad Sharbini, koji je izašao sam pred Šehića, ali je pokušao driblati mladog golmana BiH reprezentacije i sve na kraju upropastio.

Prvi udarac na gol Subašića uputio je mladi Edin Višća u 33. minuti, a dvije minute kasnije Anas je sa desetak metara opalio, Šehić izboksao u novi korner za Splićane. Do kraja prvog poluvremena izvrsni Višća ponovo pokušava. Dobio je loptu u kaznenom prostoru, a onda gađao bliži kut i na kraju pogodio vanjski dio mreže. Treba napomenuti da je ovaj mladi igrač već bio na probi Hajduka, no kako je danas pokazao dobru partiju, neće čuditi da se "bili" ponovo zagriju za njega.

Odmah na početku drugog dijela Amar Osim je umjesto Šehića na gol postavio mladog Božidara Radoševića, golmana koji je na posudbu stigao iz, ni manje ni više, Hajduka. Radošević je nastavio tamo gdje je stao Šehić.

Stopostotnu i sigurno najbolju Hajdukovu šansu u gol ne pretvara Strinić, koji je izašao sam pred Radoševića nakon proigravanja Andrića. Radošević je pokazao da se radi o velikom golmanskom talentu. Višća je prijetio domaćem golmanu i u 65. minuti, no ovaj put njegov udarac odlazi pored desne stative. Potom je Tomasov pokušao na drugoj strani, Radošević ponovo na pravom mjestu.

Do kraja utakmice nekoliko izmjena na obje strane, a na kraju rezultat se nije promijenio. Bunker Željezničara dobio je bitku protiv igrača Hajduka, koji danas nisu imali svoj dan. Zapravo, imali su ga Šehić i Radošević.

HNK Hajduk - FK Željezničar 0:0 (0:0)
Stadion: Poljud. Gledalaca: oko 6000 (?). Žuti kartoni: Svraka, Bekrić (Željezničar).

Hajduk: Subašić, Buljat, Maloča, Rubil, Strinić, Andrić, Skoko, Tomasov, Sharbini, Ibričić, Ahmad Sharbini. Trener: Stanko Poklepović.
Željezničar: Šehić, Bajić, Kerla. Bućan, Radovanović, Svraka, M. Bešlija, H. Bešlija, Višća, Popović. Trener: Amar Osim.