Hapoel - Željezničar 5-0

14. 07. 2010.

Hapoel - Željezničar 5-0




Sramotno izdanje fudbalera Željezničara u prvom susretu 2. pretkola Lige prvaka. Bh. predstavnik je potopljen u Tel Avivu rezultatom 5:0, te je jasno da će prolaz u 3. pretkolo ostati samo pusta želja svih navijača i simpatizera kluba sa Grbavice.

Sramota! Blamaža! Kako god želite. Ovaj izvještaj ne može se početi, a da se istini ne pogleda u lice. Fudbaleri Željezničara (čast pojedincima) večeras su osramotili, kako dres koji nose, tako i bh. klupski fudbal. Ne zbog ubjedljivog poraza jer isti je dio igre ali zbog odnosa prema igri sasvim sigurno zaslužuju sve kritike od svih bh. zaljubljenika u najvažniju sporednu stvar na svijetu.

Iako je Hapoel bio apsolutni favorit pred večerašnji susret, poraz od 5:0 iznenadio je i one najveće pesimiste u redovima Željezničara. Bh. šampion, blago rečeno, ništa nije pokazao, te je doživio težak poraz i već nakon prvog susreta se oprostio od Lige prvaka.

Od prve minute smo na terenu vidjeli samo jednu ekipu - Hapoel. Željezničar se branio svega desetak minuta, a onda je Maaran Lala načeo mrežu Ibrahima Šehića. Lijepa akcija Izraelaca po lijevoj strani, lopta na kraju dolazi do Lale, a ovaj sa petnaestak metara matira Šehića.

Nepune dvije minute kasnije, Šehić je morao još jednom po loptu u vlastitu mrežu. Sve je počelo od Shechtera, koji prodire desnom stranom, potom Šehić brani udarac jednog od igrača u crvenom dresu, ali je "odbijanac" sa svega pola metra u praznu mrežu pospremio Shivhon.

Hapoel je nastavljao sa napadima na gol bh. predstavnika, a dobra igra Izraelaca do kraja prvog poluvremena nagrađena je sa nova tri pogotka. Igrala se 28. minuta kada je Shivhon dodao do Lale na lijevu stranu, čiji centaršut pogađa nes(p)retnog Mirsada Bešliju i na kraju vara Šehića.

Tri minute kasnije, novo slavlje za domaće navijače. Odbrana Želje je ponovo zakazala, a Lala iz neposredne blizine postiže svoj drugi pogodak na utakmici. Imali su Izraelci još nekoliko kolosalnih šansi, ali Shechter, Dayan i Zehavi nisu bili precizni.

U 38. minuti stopostotna prilika za Hapoel. Mirko Radovanović je u svom šesnaestercu srušio iskusnog Vermoutha, a engleski sudija Mark Clattenburg pokazao na bijelu tačku. Šehić je, ipak, uspio odbraniti udarac Badeera, te donekle spasiti potpune katastrofe goste iz Sarajeva.

Potpuni potop nije izbjegnut. Maaran Lala je u 38. minuti savladao Šehića prizemnim udarcem sa oko 17 metara, nakon što ga je uposlio Douglas da Silva sa lijeve strane. Prvi udarac u okvir Hapoelovog gola, gosti su uputili tek u finišu utakmice. Tačnije, bio je to centaršut Mirsada Bešlije sa desne strane, kojeg je bez većih problema zaustavio Shanan.

Iz prvog dijela vrijedi istaknuti još pokušaj Zajka Zebe iz slobodnog udarca, ali nije bilo ozbiljnije prijetnje po Shananov gol.

Amar Osim je na poluvremenu u svlačionici "očitao lekciju" svojim izabranicima, pa su Plavi u nastavku igrali nešto bolje. Ako ništa, bar su uspjeli sačuvati svoju mrežu, iako je novi gol Hapoela visio u zraku. Od 46. minute igrali su Švraka i Gančev, a Osim je iz igre izvadio Zebu i Čuluma.

Greške gostujućih igrača su se mijenjale kao na traci. Jednu takvu napravio je i stoper Jadranko Bogičević u 66. minuti, no na njegovu sreću, domaći to ovaj put nisu znali kazniti. U 70. minuti Vermouth sa svega desetak metara prizemno šutira par centimetara pored lijeve Šehićeve stative.

Devet minuta kasnije je Hapoel mogao do novog pogotka. Rezervista Victor Mare je izašao sam pred Šehića, doduše malo iz kosa s desne strane, ali je bh. reprezentativni golman zajedno sa Elvisom Mešićem otklonio opasnost.

U 84. minuti domaći napadač Shechter sa svega 10-ak metara šutira daleko preko gola. Do kraja utakmice se rezultat nije mijenjao, te je večeras bezopasni Željezničar doživio težak poraz u Tel Avivu od prvaka Izraela.

Hapoel - FK Željezničar 5:0 (5:0)

Stadion Bloomfield. Gledalaca: Sudija: Mark Clattenburg. Pomoćnici: Jake Collin i Adam Watts (Svi Engfleska). Strijelci: 1:0 - Lala (10), 2:0 - Shivhon (12), 3:0 - Bešlija - autogol (28), 4:0 - Lala (31), 5:0 - Lala (38). Žuti kartoni: Bogičević, Gančev (ŽELJ).

HAPOEL TEL AVIV: Ben Shanan, Da Silva /od 65. Fransman/, Kende, Badeer, Ben Dayan, Shivhon /od 74. Mare/, Vermouth, Zehavi, Lala, Avihay, Schechter. Trener: Eli Guttman.

ŽELJEZNIČAR: Šehić, Stanić, Bogičević, Mešić, Radovanović, Savić, Ćulum /od 46. Švraka/, M. Bešlija, Zeba /od 46. Gančev/, Višća, Popović /od 88. Rovčanin/. Trener: Amar Osim.

Izvor: Sportsport.ba

Bookmark and Share