Olimpik - Željezničar 0:2

05. 08. 2010.

Olimpik - Željezničar 0:2



Željo u odbranu titule krenuo pobjedom


Srijeda, 04.08.10. 22:27.

Fudbaleri Željezničara, aktuelni prvaci Bosne i Hercegovine, večeras su na Koševu savladali domaći Olimpik rezultatom 0:2. Golove za Plave sa Grbavice postigli su Radovanović i Rovčanin.


Susret Olimpika i Željezničara, koji je prvobitno trebao biti odigran za vikend, okončan je večeras pobjedom aktuelnog bh. prvaka na stadionu Koševo.

Prvih petnaestak minuta proteklo je bez veće dominacije jednog, odnosno drugog tima. Igralo se pretežno na sredini terena, ali je Željezničar došao u vodstvo u 15. minuti. Zajko Zeba je izveo skraćeni korner s desne strane, a Mirko Radovanović glavom loptu od stativu poslao u mrežu nemoćnog Mladena Lučića.

Željo je nastavio sa napadima na gol Lučića, a Zeba je u 22. minuti sa dvadesetak metara sjajnim lob-udarce matirao pomenutog golmana, ali se ispriječila stativa. Tri minute kasnije, nastala je gužva u šesnaestercu Olimpika, nakon čega je jedan domaći igrač, prema mišljenju Željinih igrača, navijača i stručnog štaba, igrao rukom. Ipak, glavni sudija se nije oglasio, te je igra nastavljena.

Zeba je u 29. minuti sa ruba šesnaesterca oslobodio jednog protivničkog igrača i sjajno šutirao, ali je Lučić izbacio u korner. Nešto kasnije, Olimpik je uputio prvi udarac ka golu Šehića. Tačnije, uradio je to Tiago, a bh. reprezentativni golman bio siguran. Defanzivci Olimpika su blokirali pokušaj Višće u 36. minuti.

Do kraja prvog dijela bilježimo još pokušaj Višće iz slobodnog udarca (lopta udarila u živi zid), te Svrakin udarac sa dvadesetak metara koji jem, na žalost gostiju, otišao iznad gola.

Na samom početku drugog dijela je domaći trener Edin Prljača u igru ubacio Kapića, a iz igre izvadio Hadžanovića. Bila je primjetna želja Olimpikovih igrača da dođu do poravnanja. Pokušali su u 55. minutim, kada je Alimanović dobro centrirao s desne strane, a Suljević bio neprecizan.

U 61. minuti Lučić brani nimalo bezazlen pokušaj Svrake, a potom slijedi i pokušaj Srđana Savića, no otišlo je to malo iznad gola Lučića. Petnaestak minuta prije kraja Višća dobro prodire lijevom stranom, dolazi na deset metara od gola Vukova, dobro puca, ali Lučić još bolje brani. Osim je pogodio sa izmjenom u 76. minuti. Rovčanina je ubacio umjesto Zebe i upravo je mladi napadač pogodio par minuta kasnije.

Naime, Ješe je oborio jednog protivničkog igrača u svom šesnaestercu i goste "počastio" penalom, a poklon nije odbio Rovčanin, koji je postavio konačnih 0:2 i važne bodove za Plave na samom startu prvenstva.

Mogao je Olimpik doći do utjehe vrijednog gola u finišu, ali je Muhamed Mujić u tri navrata bio neprecizan. Preciznije, Šehić je u svim navratima sačuvao svoju mrežu netaknutom. Vrijedi pomenuti i to kako je Željo sa juga imao veliku podršku svojih navijača. Željo u drugom kolu na Grbavici dočekuje Zvijezdu.


Olimpik - Željezničar 0:2

Stadion: Koševo. Gledalaca:
Žuti kartoni: Radovanović, Popović, Mešić (ŽELJ).
Strijelci: 0:1 - Radovanović (14), Rovčanin (80 - penal).


OLIMPIK: Lučić, Suljević /od 78. Salkić/, Subašić, Kolarov, Ješe, Tiago, Hadžanović /od 46. Kapić/, Kresser, Alimanović, Čulov, Mujić.

ŽELJEZNIČAR: Šehić, Čolić, Radovanović, Mešić, Bogičević, Svraka, Savić, Bešlija, Višća /od 88. Perak/, Zeba /od 76. Rovčanin/, Popović.