Preminuo Josip Katalinski Škija

09. 06. 2011.

Preminuo Josip Katalinski Škija


Škija je otišao u legendu: Ni opaka bolest nije mu uništila vedar duh

Jutros je u Sarajevu nakon duge i teške bolesti premino legendarni fudbaler Željezničara Josip Škija Katalinski. Tako je naš klub ostao bez jednog od najboljih fudbalera u svojoj povijesti, člana šampionske generacije iz 1972. godine.Josip Katalinski rođen 2.maja 1948. godine na Ilidži. Fudbal je počeo trenirati i igrati u lokalnom klubu FK Igman sa Ilidže,a već 1964. godine kao veliki talenat prelazi u mlađe kategorije Željezničara. Opravdavši očekivanja struke za prvi tim Željezničara debitovao je 1965. u susretu sa Vardarom u Skoplju. Do 1975. odigrao više od 250 ligaških utakmica i postigao ukupno 48 golova. Računajući sve nastupe za FK „Željezničar“ Škija je plavo-bijeli dres oblačio više od 550 puta i postigao preko 100 golova. Bio je član legendarnog tima Željezničara koji je postao prvak bivše Jugoslavije 1972. godine a 1974. proglašen je "Fudbalerom godine" u tadašnjoj državi.

Nakon igranja u juniorskoj selekciji Bosne i Hercegovine, Škija ostvaruje 12 nastupa u jugoslovenskom juniorskom timu, a nakon njega igra 18 utakmica u mladoj selekciji. 1972. godine u Brazilu na Minimundijalu debituje za seniorsku selekciju, u utakmici protiv Venecuele. Za nacionalnu selekciju je odigrao 43 utakmice i postigao 10 golova. Osim Svjetskog prvenstva u SR Njemačkoj 1972. godine, igrao je za reprezentaciju Jugoslavije i na Europskom prvenstvu 1976. godine, čiji je domaćin bila upravo Jugoslavija. 1975. napustio je jugoslovenski fudbal kada odlazi u francusku Nicu. Tokom tri sezone za francuskog prvoligaša odigrao je 103 utakmice i postigao 28 golova.Igračku karijeru je, zbog problema sa povredama, završio 1978.godine sa tek napunjenih 30 godina.

Škijin gol na Vald stadionu u Frankfurtu u utakmici protiv Španije 13.februara 1974. godine koja je bila „majstorica“ za odlazak na 10. svjetsko prvenstvo je možda i njegov najdragocjeniji i najvažniji pogodak u cijeloj igračkoj karijeri. Upravo taj pogodak je Jugoslaviju kvalifikovao na pomenuto Svjetsko prvenstvo u SR Njemačkoj.

Godine 1975. dobio je Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva a više puta biran je među najbolje sportiste Bosne i Hercegovine. Josip Katalinski nije samo legenda FK „Željezničar“ već i bosansko-hercegovačkog ali i jugoslovenskog fudbala. Nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu „Škija“ je radio na više pozicija u F/NSBIH gdje zbog teške bolesti sa kojom se bori više nije angažovan.

Neka mu je vječna slava!


Šampionska generacija Želje iz 1972: Katalinski je sedmi slijeva