Nova Grbavica će koštati oko 78 miliona eura

10. 06. 2011.

Nova Grbavica će koštati oko 78 miliona eura


http://img806.imageshack.us/img806/8809/grbavica.jpg

Za rušenje Grbavice treba 350.000, za izgradnju fali 16 miliona eura

Što se tiče izgradnje, predstavnici Energoplana tvrde da je kompletna projekat moguće realizirati za godinu i pol dana, najduže dvije


Radni sastanak i multimedijalna prezentacija projekta novog stadiona FK Željezničar održana je jučer u hotelu Sarajevo. Pored predstavnika slovenske kompanije Energoplan, te čelnika kluba sa Grbavice na pomenutoj prezentaciji pojavio se i ministar kulture i sporta KS Ivica Šarić, kao i predsjedavajući Komiteta za normalizaciju N/FS BiH Ivica Osim koji je stigao u pratnji supruge Asime.

Prezentaciji je nazočio i guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić, bivši predsjednik Plavih.

Kompanija Energoplan prezentirala je projekat kompleksa na Grbavici koji bi sadržavao moderan fudbalski stadiona kapacitete do 24.000 gledatelja i šoping centra. Sve na površini od skoro 50.000 kvadratnih metara.

Prema brojkama koje su prezentirali Slovenci, kompletna investicija bila bi teška oko 74 miliona eura (kapacitet 24.000 gledatelja, parking prostor od 650 mjesta, šoping centar na oko 30.000 kvadratnih metara).

Stadion bi ostao u vlasništvu Željezničara dok bi šoping centar bio na raspolaganju investitoru koji bi ga prodao. Parking prostor bio bi zajednički. Što se novca tiče, Slovenci bi prodajom poslovnih prostora mogli namaći oko 58 miliona eura (2.000 eura kvadrat, bruto), dok bi za ostatak od 16 miliona eura morao da se pobrine Željezničara, odnosno nadležne institucije u Kantonu Sarajevo.

Po segmentima, kako je prezentirano, izgradnja stadiona koštala bi 30 miliona eura, izgradnja šoping centra 28 miliona eura, a izgradnja garaža oko 6 miliona eura.

Rušenje postojećeg zdanja stadiona Grbavica, izračunali su Slovenci, koštalo bi oko 350.000 eura.

Nakon prezentacije, uslijedila je diskusija. Sabahudin Žujo, aktuelni predsjednika Plavih, nije se složio oko nekoliko detalja.

„Problem je tih 16 miliona eura. Jer, ono što smo mi ponudili prilikom prvih razgovora, kada smo i zatražili ovaj nacrt projekta, jeste zemljište na jednoj od najatraktivnijih lokacija u glavnom gradu BiH. Postavlja se pitanje je li nam isplatnije ostati bez 30.000 kvadrata i 16 miliona eura, što za naše uslove nije ni mali novac, ili možda prodati kompletno zemljište na kojem je sada stadion i pomoćni teren i s tim novcem jednostavno napraviti novi stadion na drugoj lokaciji. Jer, zemljište koje sada klub ima u svom vlasništvu vrijedi ne manje od 30 miliona eura“, kazao je Žujo.

Žuji se svidjelo idejno rješenje kompleksa, dok takav slučaj nije bio sa Kemalom Kozarićem, koji je također diskutovao.

Kozariću se nije svidjelo to što su šoping i stadion bili jedna cjelina, a prije svega jer je sa sjeverne strane šoping centar „zagrlio tribinu“, na kojoj su trenutno poslovni prostori, kojih u novom zdanju ne bi bilo ispod te tribine.

U predloženom projektu, Željezničaru bi ostali na rentanje poslovni prostori na cijeloj istočnoj i na cijeloj južnoj tribini stadiona. Na zapadnoj tribini bile bi klupske prostorije.

Što se tiče izgradnje, predstavnici Energoplana tvrde da je kompletna projekat moguće realizirati za godinu i pol dana, najduže dvije.

VIP lože bile bi smještene na zapadnoj tribini. Ispod VIP loža predviđen je prostor za novinare na centralnom dijelu tribine (oko 900 kvadratnih metara). Prostora za VIP lože bilo bi na istom nivou i na istočnoj tribini.

scsport.ba / sarajevo-x.com


Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.comFoto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.comFoto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.comFoto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.comFoto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Nova Grbavica će koštati od 70 do 78 miliona eura


SponsoredTweets referral badge