Željezničar - Maribor 1-2

24. 07. 2012.

Željezničar - Maribor 1-2


https://lh3.googleusercontent.com/-UYbjcuPMQwU/UA8SAc9c1eI/AAAAAAAAADo/eMhpJqubXcs/s637/2012_07_24_zeljo_maribor_01.jpg

Nogometaši Željezničara nisu uspjeli nadoknaditi zaostatak od tri gola iz prvog susreta. Mariborčani su, uz pomoć holandskog suca, večeras sačuvali prednost na Koševu. Slavili su s 2:1 uz tri isključena igrača Plavih.


Plavi su prošle sedmice na Ljudskom vrtu poraženi s 4:1. Iako je to doista visok poraz, mnogi su u BiH očekivali da će izabranici Amara Osima napraviti čudo. No, čudo nije pronašlo put do Koševa...Po natopljenom koševskom travnjaku domaći nogometaši od prve minute krenuli su ofanzivno. Već u trećoj minuti prva poluprilika za Željezničar. Jamak je centrirao, no lopta je bila prebrza za Adilovića.

Nedugo nakon toga sjajan udarac Svrake, no Handanović krajnjim naporom spašava gol Slovenaca. U petoj minuti se Handanovičeva mreža zatresla, no Adillovićev pogodak je poništen zbog nedozvoljene pozicije. Igrači u plavim dresovima nisu odustajali od napada...

U sedmoj minuti Zeba je ubacio, neko iz gostujuće zadnje linije u zadnji čas izbacuje loptu ispred Adilovića. Osimovi izabranici kontrolirali su utakmicu, a cijelo vrijeme pratila ih je velika podrška sa tribina.
U 16. minuti holandski sudac je ostao nijem nakon Svrakinog pada u gostujućem kaznenom prostoru. Zeba je u 17. minuti pucao s nekih 18 metara, ali lopta ide preko gola. I dok se iščekivalo slavlje Željinih igrača i navijača, Maribor je uspio povesti.

Igrala se 21. minuti, kada je Ibraimi šutirao, lopta pogodila Kerlu, promijenila smijer i prevarila Antolovića na golu domaćih. Čini se da je taj rani gol gostiju otklonio sve dileme. Željezničar se nije mogao oporaviti i bilo je nemoguće i zamisliti da mogu postići četiri, a ne primiti nijedan gol.
U 31. minuti iskusni Bešlija je snažno šutirao iz slobodnjaka, Handanovič odbranio. Mejač je igrao rukom u šesnaestercu Maribora, ali sudac ponovo ne pokazuje na bijelu tačku, pa se s tribina Koševa počelo oriti: "Uefa mafija!". Mertelj u 43. minuti prijeti Antoloviću, no srećom nije bio precizan. Do kraja prvog dijela rezultat se više nije mijenjao. Odmah na poluvremenu Osim pravi izmjenu. Umjesto Zebe u igru je uveo Stanića.

https://lh4.googleusercontent.com/-XlVMHXK7SLA/UA8SA055yMI/AAAAAAAAADs/U4IbqULycs4/s637/2012_07_24_zeljo_maribor_03.jpg

Turbulentnih 45 minuta u nastavku. U 57. minuti Josip Kvesić je pogodio za 1:1 i vratio malo nade Plavima, no ona je brzo nestala. Naime, prije izjednačujućeg gola, isključen je Benjamin Čolić, a nakon Kvesićevog gola isključena su u razmaku od tri minute još dva igrača Želje.
Sudac Danny Makkelie je pokazao put u svlačionicu Staniću i Svraki. U 65. minuti u igru ulazi Vasilić, a izlazi Jamak. Bio je Osim primoran pojačati odbranu, kako njegov klub ne bi doživio debakl.

U 67. minuti Berič dobro šutirao sa nekih 17-18 metara, ali Antolović je uspio odbraniti. Teško je bilo igrati bh. prvaku s tri igrača manje, no ni Mariborčani nisu puno toga uspjeli napraviti u posljednjih 20-ak minuta igre. Ipak su gosti uspjeli do kraja doći i do drugog pogotka, te pobjedom završiti ovaj dvomeč.

Sjajni MarcosTavares je u 86. minuti sjajnim udarcem loptu smjestio u rašlje gola nemoćnog Antolovića.Na kraju, kada se sve sabere i oduzme, Maribor je zasluženo prošao u treće pretkolo Lige prvaka, gdje ga očekuje luksemburški Dudelange. Plavi su svoju šansu propustili u onih drugih 45 minuta prvog susreta, kada su primili četiri pogotka. Nažalost, ovi susreti popraćeni su žestokim navijačkim obračunima, pogotovo uoči ove druge, kada su slovenski huligani izazvali nerede u centru Sarajeva.


Željezničar - Maribor 1:2 (Bekrić 59/ Ibraimi 20, Tavares 86)
Žuti kartoni: Kerla, Zolotić, Adilović, B. Čolić, Svraka (ŽELJ)/ Potokar (MAR).
Crveni kartoni: Benjamin Čolić, Srđan Stanić, Muamer Svraka (ŽELJ)

ŽELJEZNIČAR: Antolović, Kerla, Bogičević, B. Čolić, Kvesić, Zolotić, Zeba (od 46. Bekrić), Bešlija (od 56. Stanić), Svraka, Jamak (od 65. Vasilić), Adilović.

MARIBOR: Handanovič, Mejač, Potokar (od 78. Trajkovski), Rajčevič, Arhus, Filipovič, Ibraimi (od 45. Mezga), Cvijanovič, Mertelj (od 87. Lejač), Marcos Tavares, Berić.

https://lh6.googleusercontent.com/-PoKmlkYUS2M/UA8R_UyRPmI/AAAAAAAAADg/16N_bu0Yg9I/s637/2012_07_24_zeljo_maribor_02.jpg