Sarajevo – Željezničar 0:0

19. 04. 2008.

Sarajevo – Željezničar 0:0


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhjIal9qA38hNBEC1kktRIf3GzIq6n5XoI_YecD6ggufeThdnicGb3_bK8toQTnetCJ_cablGFrmxnuEulA-kDEK_JcU9NQbMdxvjFI3kFsOLEXE-o4oagezZFH6uVI0X6rRC4O4bFqyWyT/s637/091_19_04_2008_sarajevo_0-0_zeljeznicar.jpg



U prosječnoj fudbalskoj predstavi, pred 9000 gledalaca na Koševu, Sarajevo i Željo odigrali su bez pobjednika i golova u 91. vječitom derbiju. Remijem su oba kluba kroz prvenstvo, skoro pa ispala iz trke za plasman u Evropu.


Subota, 19.04.08.

Utakmice je počela terenskom inicijativom Sarajeva, ali prvu ozbiljniju priliku na utakmici imao je Željezničar. U 9. minutu Rovčanin se iskrao odbrani bordo tima, šutirao, lopta preletjela golmana Alaima i «pala» na prečku. U 19. minutu nastao je trominutni prekid, jer su navijači Željezničara napravili bakljadu, a nakon toga tempo igre bio je nešto jači. Handžić je iz slobodnog udarca slabo šutirao, pogodivši živi zid Želje, pa je šansa da sa 20 metara ugrozi gol gostiju propala. Sa druge strane, dobru akciju izveli su plavi u kojoj su učestvovali Dialiba i Rovčanin, a Štilić pucao sa ivice šesnaesterca pored desne stative gola Sarajeva. Ipak, Handžić je opet uzvratio, ali i njegov udarac otišao je pored gola.

U finišu prvog poluvremena došlo je i do manje gužve na terenu. Nakon starta Dialibe na Milenkoviću, Hadžić ga je bespotrebno odgurno. Sudija Rusmir Mrković fudbaleru Sarajeva pokazao je samo žuti karton, a tada su se strasti rasplamsale. U sudijskom vremenu prvih 45. minuta meča Dialiba iz revanšizma oštro startuje na Hadžići i zbog toga zasluženo dobija žuti karton. I na tribinama ružna slika. Navijači Sarajeva Dialibin gest popratili su rasističkim ispadima.

U pauzi između dva poluvremena Husref Musmeić, trener Sarajeva napravio je dobar potez. Iz igre je izvukao nervoznog Hadžića, kako bi «ugasio požar». Sarajevo je opet agresivnije krenulo ka golu Želje, a Cocalić je najzaslužniji što gosti nisu kapitulirali kada je ispred Handžića u posljednji čas glavom izbio loptu u petercu Željezničara. U dijelu susreta kada je Sarajevo dominiralo, Duro precizno i snažno šutira, a danas odlični golman Šehić vrhovima prstiju loptu skreće u korner. Sredinom drugog poluvremena Džakmić je centrirao, Raščić dobro skočio, no lopta, na žalost domaćih, opet nije našla put ka golu. Odlazi pored desne stative. A, tada su u glavnoj ulozi opet navijači. Ovaj put bakljadu su napravili simpatizeri Sarajeva.

Kako se bližio kraj utakmice Željo je bio konkretniji. Dialiba je prokockao stopostotnu priliku. Predriblao je Alaima, ali i otišao suviše u lijevu stranu, pa mu lopta bježi u gol aut, iako je mreža Sarajeva bila nebranjena. Tempo igre je padao, ali prilika je još bilo. Dialiba i Raščić su krivci što je rezultat ostao nepromijenjen, ali i Šehić, golman Želje...


Milenković: Razočarani smo!

Ninoslav Milenković, kao ni ostali igrači Sarajeva nije bio zadovoljan rezultatom derbija.
«Razočarani smo jer nas je remi sa Željom veoma udaljio od naših ambicija, osvajanja titule prvaka BiH, ali i izlaska u Evropu. Najveće greške smo napravili u sredini terena, gdje smo daleko stajali od igrača Željezničara, te su pokupili mnogo odbijenih lopti. Nismo iskoristili ni šanse u početku susreta, a kako su minute odmicale igrali smo pod većim pritiskom. Očito nismo izdržali, i previše smo respektovali protivnika. Šta je tu je, tužni smo, ali život ide dalje», rekao je Milenković nakon utakmice.

Krunić: Treba dati gol?!

Simo Krunić, trener Željezničara istakao je kako je njegov tim samo djelimično napravio ono što je želio.
«Na Koševo smo došli da pobijedimo. Nismo, logično, jer da bi pobijedili trebamo dati i gol. Promašili smo izgledne prilike, pa nismo ni zaslužili da osvojimo tri boda. U svakom slučaju neriješen ishod je najrealniji, a sa 0:0 više je izgubilo Sarajevo, nego mi. Okrećemo se srijedi i revanšu polufinala Kupa BiH u Tuzli protiv Slobode, gdje se nadam da ćemo odigrati dobro i izboriti finale», kazao je Krunić.

Sarajevo – Željezničar 0:0

Devedesetprvi gradski derbi Olimpijski stadion Asim Ferhatović Hase – Koševo. Gledalaca: 9.000. Žuti kartoni: Hadžić, Milošević, Duro (Sarajevo), Dialiba (Željezničar).

SARAJEVO: Alaim, Milošević, Bašić, Hadžić /od 46. E. Sadiković, Milenković, Duro, Bučan /od 73. Kurto, Džakmić, Raščić, Turković, Handžić. Trener: Husref Musemić.

ŽELJEZNIČAR
: Šehić, Cocalić, Dž. Sadiković, Vugdalić, Kerla, Wood, Muharemović /od 77. Joldić, Bekrić, Štilić, Rovčanin /od 90. Redžepi, Dialiba. Trener: Simo Krunić.
Sudija: Rusmir Mrković (Sarajevo).







Izvor: Sportsport.ba

Bookmark and Share