Željezničar - Sloboda 0:1

09. 08. 2008.

Željezničar - Sloboda 0:1


Premijer liga BiH u fudbalu, 1. kolo


Fudbaleri tuzlanske Slobode šokirali su domaći Željezničar na „Grbavici“ slavivši sa 1:0 u derbiju 1. kola Premijer lige BiH. U preostala dva popodnevna duela bolji su bili domaćini.


Željezničar - Sloboda 0:1
Strijelac: 0:1 Okanović (76.)
SARAJEVO - Stadion „Grbavica“. Gledalaca: 6.000. Žuti kartoni: Jamak, Pelak (Željezničar), Mujkić, E. Kuduzović, S. Kuduzović, Prodanović, Lamešić (Sloboda).
ŽELJEZNIČAR: Šehić, Bučan Sadiković, Bajić, Cocalić, Jamak/od 78. Haznadar/, Muharemović/od 85. Borić/, Bekrić, Pelak, Dialiba, Dudić/od 59. Šešlija/. Trener: Simo Krunić.
SLOBODA: Mujkić, Omić, E. Kuduzović, Mikelini, Prodanović/od 50. S. Kuduzović/, Sarajlić, Lamešić/od 85. Čejvanović/, Okanović/od 90. Slomić/, Kasapović, Jahić, Tosunović. Trener: Sakib Malkočević.

Sudija: Vladmir Bjelica (Istočno Sarajevo).Orašje je sa 3:0 ispratilo Leotar u Trebinje, dok su Laktaši rezultatom 1:0 nadigrali Velež.
Sloboda je u Sarajevo došla sa namjerom da sačuva svoju mrežu. U tomu je uspjela ponajviše zahvaljujući indolentnosti igrača Željezničara, ali i granitnoj odbrani koja napadačima „plavih“ nije dala mnogo prostora. U prvom dijelu domaći gotovo da i nisu izradili niti jednu akciju. Treba izdvojiti neodlučnost Albina Pelaka i udarac glavom Boubacara Dialibe pred kraj prvog dijela koji je Mujkić odlično zaustavio.
„Željo“ je nešto agilnije ušao u drugi dio, ali bez prave ideje. Pokušavali su domaći udarcima iz daljine u čemu je prednjačio Bekrić, a jedan njegov udarac završio je na prečki gola Tuzlaka.
U jeku dominacije Željezničara Sloboda je došla u vodstvo. Prvo je Šešlija u 75. minutu promašio najbolju priliku za Sarajlije nakon što je visoko prebacio gol Mujkića u situaciji „jedan na jedan“, da bi samo minut kasnije skraćeni korner izveo Okanović, a lopta je zakačila nekog od odbrambenih igrača Željezničara i prevarila loše postavljenog Šehića. Do kraja meča pokušali su domaćini učiniti nešto više, ali su bili bez prave ideje i prilike.

Prvi gol u novoj sezoni Premijer lige BiH postigao je Željko Mitrović, napadač Laktaša u 17. minutu meča protiv Veleža. On je najbolje reagovao na korner kojeg je izveo Ljubojević i nije mu bilo teško da zatrese mrežu Mostaraca. Tačku na i stavio je Igor Mirković u 37. minutu.

Dileme nije bilo ni na stadionu „Goal“ u Orašju. Domaći su sa 3:0 deklasirali oslabljeni Leotar. Slavlje Orašanima donio je Slavko Kobaš u 31. minutu, da bi u 53. na 2:0 povisio Admir Joldić iz jedanaesterca. Konačnih 3:0 djelo je Josipa Maskaljevića u sudijskom vremenu.