Velež – Željezničar 0:0

09. 08. 2008.

Velež – Željezničar 0:0


Drugo kolo Premijer liga Bosne i Hercegovine




U solidnom susretu starih rivala i naših nekada proslavljenih klubova Veleža i Željezničara u Mostaru nije bilo golova, te su tako oba tima nakon 180 minuta novog šampionata još bez pobjede.
Velež je krenuo agresivnije u utakmicu. Na početku susreta rođeni su imali više prilika, no nisu ih iskoristili. Najprije je u 18. minutu 100 postotnu šansu prokockao Drakul. Prošao je po desnoj strani, pucao, a lopta se opet odbila do njega. Sa sedam metara od gol linije Sarajlija, neometan ponovo šutira, ali pogađa samo prečku!

Isti igrač minut kasnije opet je u šansi. Međutim, poslije njegovog šuta Šehić je, ovaj put, loptu skrenuo u korner. U 28. minutu Rijad Demić sa 25 metara šutirao je preko gola, a od tada Željo preuzima inicijativu na stadionu u Vrapčićima. Šešlijin udarac izblokirala je odbrana «rođenih». Potom u 35. minutu Sadiković šutira pored gola, a u 36. Jamak je istrčao kontru, te ubacio loptu u šesnaesterac domaćih. Pelak je promašio loptu, a Šešlija na «drugoj stativi» zakasnio da je pospremi u mrežu. Sudija Stankić na signalizaciju pomoćnika Janjića Želji je poništio gol u 39. minutu. Šešlija je centrirao sa desne strane, Dialiba dobro skočio i udarcem glavom loptu poslao u gol Veleža, no tada je Janjić «podigao zastavicu», a Stankić uvažio njegovu sugestiju i ostalo je 0:0.

U drugom poluvremenu Želji je pripao prvi dio igre. Šešlija u 47. minutu «puca» pored gola. U 59. Bekrić «hvata» volej, no Efendić odlično brani, i spašava gol Veleže. Dva minuta kasnije Efendić brani udarac Jamaka. Velež je imao najbolju šansa da dođe do trijumfa u 72. minutu. Na ubacivanje Obada «rezervista» Škaljić šutira iz prve, a Šehić «vadi» loptu ispod prečke i odbija je u korner.
Do kraja susreta oba tima «zadovoljila» su se remijem, koji je i najrealniji ishod ogleda nedaka jakih, a danas naših prosijećnih ekipa.

U terminu od 17:30 sati odigrana su još tri meča drugog kola. Aktuelni šampion Modriča Maxima na stadionu «Dr. Milan Jelić» pobijedio je Laktaše, golovima Joce Stokića u 26. i Mladena Bojića u 51. minutu. Istorijsku pobijedu zabilježila je Zvijezda iz Gradačca. U premijernom nastupu u društvu najboljih tim trenera Ratka Ninkovića bio je bolji od Leotara – 2:0. Pogodili su Damir Smajlović u 27. minutu, te Anel Pjanić u 88. Bod u gostima osvojila je Slavija na «Piroti». Travnik je poveo golom Daria Pranjkovića u 7, a izjednačio je Darko Spalević u 35. minutu.

Velež – Željezničar 0:0
MOSTAR – Stadion «Vrapčići». Gledalaca: 3.500. Sudija: Predrag Stankić (Bijeljina). Žuti kartoni: Railić, Kadrić, Drkul (Velež).
VELEŽ: Efendić, Duraković /od 58. Škaljić/, Railić, Milojević, Kazazić, Kadrić, R. Demić, Drakul /od 71. Delalić/, Paunović, Obad, Jahović /od 46. S. Demić/. Trener: Emir Tufek.
ŽELJEZNIČAR: Šehić, Bučan, Sadiković, Cocalić, Bajić, Jamak /od 88. Dudić/, Muharemović, Bekrić, Šešlija /od 63. Redžepi/, Pelak /od 69. Haznadar/, Dialiba. Trener: Simo Krunić.