Željezničar – Laktaši 4:1

24. 05. 2010.

Željezničar – Laktaši 4:1



Željezničar prvak BIH !

24.05.2010

Fudbalski klub Željezničar je, kolo prije kraja šampionata, osigurao naslov prvaka Bosne i Hercegovine. Tako su se sarajevski Plavi našli na tronu poslije osam godina "suše". Ovo je njihov četvrti naslov od kako se igra Premijer liga BiH.


Nakon osam godina titula za najbolju momčad u Bosni i Hercegovini otišla je u vetrine FK Željezničara i to sasvim zasluženo. Sarajevski Plavi su briljirali od dolaska Amara Osima na mjesto šefa stručnog štaba, pa su kolo prije kraja i službeno osvojili Premijer fudbalsku ligu Bosne i Hercegovine.

Prepuna Grbavica i sjajan ambijent, a domaći igrači jednostavno nisu mogli a da ne ostvare trijumf. Već u uvodnih minutama su igrači Željezničara imali dva kornera, no nisu uspjeli ukrotiti gol Radojevića. I gosti su u par navrata zaprijetili Šehiću, ali se rezultat na semaforu nije mijenjao.

Veliko slavlje nakon prvog gola BekrićaU 24. minuti Edin Višća trese mrežu gostiju, ali se oglasio pomoćni sudija i pogodak je poništen. Prava erupcija oduševljena uslijedila je u 26. minuti kada je Samir Bekrić, ove sezone jedan od najboljih igrača Želje, matirao Radojevića. Bekrić se ušetao u šesnaesterac Laktaša sa lijeve strane, a onda prizemnim udarcem loptu smjestio u suprotni ugao.

Umalo da Bučan pokloni gol gostima, kada je slabo dodao loptu do golmana Šehića, ali je novopečeni bh. reprezentativac uklizao i otklonio opasnost. Višća je, potom, dobro uposlio Lazara Popovića, koji izlazi sam pred Radojevića, ali šutira visoko iznad gola.

Pet minuta prije kraja Džekmić je zatresao mrežu domaćih, no radilo se o nedozvoljenoj poziciji. Potom je Bekrić dobro šutirao sa oko 25 metara, ali se rezultat nije mijenjao. Par minuta kasnije Bekrić izveo slobodni udarac sa 24 metra, ali je gostujući golman uspio odbraniti. Do kraja prvog dijela bilježimo još priliku Popovića, ali onog iz redova Laktaša.

U nastavku je malo tempo igre splasnuo. U 48. minuti bilježimo dobru priliku za Bekrića, kada je ušao u šesnaesterac Laktaša i sa svega osam metara dobro šutirao, ali je Radojević spašavao svoj gol. Ibrahim Šehić je u 55. minuti pogrešno istrčao, ali je jedan od gostujućih fudbalera promašio prazan okvir gola.

Domaći u nastavku propuštaju izgledne prilike preko Bekrića i Popovića. Željo je do drugog gola stigao u 65. minuti, kada je Samir Bekrić bio siguran realizator najstrožije kazne. Dominković je prethodno pokazao na bijelu tačku nakon što je Bajić u redovima Laktaša u svom šesnaestercu igrao rukom.

Poruka navijača igračima, stručnom štabu i čelnicima ŽeljeDo kraja utakmice gledamo još dva gola u mreži Laktaša. Mirsad Bešlija je sjajnim prizemnim udarcem loptu smjestio u donji desni ugao gola Radoševića, da bi gosti preko rezerviste Kujunžića uspjeli smanjiti na 3:1.

Tačku na i stavio je rezervista Haris Bešlija u prvoj minuti sudijske nadoknade. Po završetku utakmice uslijedilo je veliko slavlje navijača i igrača Željezničara.



ŽELJEZNIČAR – LAKTAŠI 4:1

Stadion Grbavica. Gledalaca: 15.000. Sudija: Vladimir Dominković. Strijelci: 1:0 Bekrić, 2:0 (26), 2:0 Bekrić (65), 3:0 Bešlija (76), 3:1 Kujundžić (78), 4:1 H.Bešlija (90). Žuti kartoni: Popović, Svraka, Čulum, Šimić (Željezničar), Vranešević, Zečević,Memišević (Laktaši).

ŽELJEZNIČAR: Šehić, Šimić, Bučan, Bogičević, Mešić, Svraka, Čulum (od 82. Čolić), Višća, M. Bešlija (od 82. Stanić), Popović (od 90. H. Bešlija), Bekrić. Trener: Amar Osim.

LAKTAŠI: Radojević, Sekulić (od 62. Vranešević), Bajić, Zečević, Šaraba, Memišević, Stepanović, Ljubojević (od 87. Novaković), Popović (od 76. Kujundžić), Mikić, Dželmić. Trener: Dragoslav Stepanović.




Izvor: Sportsport.ba