Široki B. – Željezničar 1:1

06. 04. 2011.

Široki B. – Željezničar 1:1


https://lh5.googleusercontent.com/_-KUCAmSUWWY/TZ46qgcY7zI/AAAAAAAAA-I/O2bqcHyDbG4/siroki_zeljo_april_2011.jpeg

Željo u završnici na Pecari izborio veliko finale

Željezničar je u uzvratnoj utakmici polufinala Kup-a BiH odigrao neriješeno 1:1 sa Širokim Brijegom u gostima, te se tako plasirao u finale najmasovnijeg bh. takmičenja! Bila je to uistinu junačka pobjeda Osimovog tima, koji je pokazao karakter i u vrlo teškim momentima postigao gol koji im je donio finale Kup-a naše zemlje drugu godinu zaredom.

6. april 2011

Sama utakmica ne može zaslužiti neku visoku ocjenu. Široki je imao nešto više od igre, ali nedovoljno da osjete slast plasmana u finale koje će i ove godine igrati najtrofejniji bh. klub. Igrači oba tima u susret su ušli veoma oprezno. Široki Brijeg imao je nešto veći posjed lopte u svojim nogama, ali domaći igrači nisu napravili konkretan pritisak na gol Šehića.

Na prvu, a ispostaviće se i jedinu priliku domaćih, čekalo se 15 minuta. Radovanović je napravio grešku na sredini terena, Roskam je pretrčao 30-tak metara, uposlio Wagnera koji lijepo šutira ali pogađa desnu stativu gola dotad nezaposlenog Šehića. Na drugoj strani najozbiljniju priliku imao je Bešlija. Zeba je izveo slobodan udarac, kapiten Željezničara primio je loptu na nekih 20-tak metara od gola Bandovića, prekrasno šutirao ali je golman domaćih krajnjim naporom izvadio loptu ispod same prečke. Nesadržajno prvo poluvrijeme završilo je bez golova.

Iako se očekivao veliki pritisak domaćih u drugom dijelu, to se ipak nije desilo. Idalje se igralo uglavnom na sredini terena. Domaći su poveli iz jedne naizgled potpuno bezazlene situacije. Veliku grešku stopera ''plavih'' Elvisa Mešića, iskoristio je Roskam i postigao gol koji je u tom trenuntku vodio njegov tim u finale. Igrao se 60. minut.

Nakon toga, Željo preuzima inicijativu a domaći prijete iz kontranapada koje su često prekidane ofsajdima koje je svirao danas nesigurni sudija Kaplan. Veliku šansu propušta Svraka koji sam izlazi pred golmana domaćih, ali slabo šutira.

Strpljiva igra ''plavih'' isplatila se u 83. minutu. Rezervista Stanić sjajno je ušao u sredinu terena, prevario nekoliko fudbalera i uputio dobru loptu prema Saviću. Golmanu domaćih nije preostalo ništa osim nedozvoljenog starta. Sudija opravdano pokazuje na 11 metara što izaziva buru protesta domaćih navijača i igrača. Pomoćni sudija je pogođen predmetom s tribina pa je utakmica prekinuta na čitavih 10 minuta.

Nije to smetalo Zajku Zebi da sigurno izvede penal i trasira svom timu put ka finalu u kojem će igrati sa pobjednikom susreta Olimpic - Čelik.

Veliku trijumf ''plavih'' koji je jedno ružno krizno razdoblje definitivno ostalo iza.

Već u nedjelju, ovi protivnici će ponovo odmjeriti snage u okviru Premijer lige BiH. Bolje uvertire za navijače Željezničara nije moglo ni biti. Zahvalimo se našim junacima na još jednom finalu! Napunimo ''Grbavicu''!





Stadion Pecara. Gledalaca: 1.000.
Sudija: Semir Kaplan.
Strijelac: 1:0 Roskam (60), 1:1 Zeba (90, penal).
Žuti kartoni: Ivanković, Bandović (Široki Brijeg), Ćulum, Šehić, Čolić (Željezničar).
Crveni karton: Bandović (Široki Brijeg).

ŠIROKI BRIJEG:
Bandović, Diogo, Bertoša, Brekalo (od 87. Marić), Renato, Wagner, Ivanković (od 90. Pinjuh), Zakarić, Šilić, Roskam, Serdarušić (od 72. Marsijano).
Trener: Blaž Slišković.

ŽELJEZNIČAR:
Šehić, Ćulum, Zeba, Svraka, Marković (od 78. Čolić), Mešić (od 63. Višća), Radovanović (od 24. Stanić), Vasilić, Savić, Popović, Bešlija.
Trener: Amar Osim.