Željezničar – Zrinjski 3:1

13. 05. 2011.

Željezničar – Zrinjski 3:1


https://lh6.googleusercontent.com/_-KUCAmSUWWY/TdahygmxB9I/AAAAAAAABLQ/WdQewa6YE_g/zeljo_zrinjski.jpg

Željezničar posao završio za dvadeset minuta



Petak, 13.05.11.

Nogometaši Željezničara nisu imali većih problema u prvom susretu 27. kola Premijer lige BiH. Na Grbavici su izabranici Amara Osima, rezultatom 3:1, savladali Zrinjski.


Izuzmemo li utakmicu sa Slavijom, nogometaši Željezničara u posljednje vrijeme teško pred svojim navijačima izlaze na kraj sa gostujućim ekipama. Ovaj put Plavi su odigrali sjajnu partiju, bar u prvom poluvremenu, i zasluženo osvojili tri boda.

Počelo je kao iz snova za Željezničar. U prvom ozbiljnijem napadu došli su do vodstva. Igrao se istek prvog minuta, kada je iskusni Mirsad Bešlija poput brzog voza projurio desnom stranom, ušao u šesnaesterac Zrinjskog, a onda iskosa s desne strane prizemnim udarcem pogodio suprotni ugao gostujućeg golmana Adnana Hadžića.

Dvije minute kasnije nova opasnost pred golom Hadžića. Lazar Popović sa ruba šesnaesterca oštro šutira, Hadžić uz dosta poteškoća odbio loptu ponovo do Popovića, koji se nije snašao i lopta završava u gol-autu. Zrinjski je imao dobru priliku u petoj minuti. Mile Pehar je nakon ubačaja s desne strane dobro zahvatio loptu desnom nogom sa nekih 12 metara, ali je Šehić sjajno odbranio.

Na drugoj strani, minutu kasnije, Nermin Jamak izvodi prvi korner za Plave, a Popović glavom šutira ravno u Hadžića. U osmoj minuti Zajko Zeba izvodi slobodni udarac s nekih 17 metara, no sreća je bila naklonjena gostima ovog puta, pa se lopta odbila od desne stative. Igralo se zaista sjajno na Grbavici. Prilika za prilikom.

Nakon Zebine stative, na drugoj strani Zadro iskosa s desne strane sjajno šutira, no Šehić izbacuje u korner. Željo je drugi pogodak postigao u 14. minuti. Jamak izvodi korner s desne strane, Popović pogađa prečku sa samo šest metara, no lotpa se sretno odbija do Nyeme koji s pet metara od stativu šalje loptu u mrežu. Liberijcu je to bio prvi pogodak u Premijer ligi.

Tri minute kasnije, treći gol u mreži Hadžića i nemoćnog protivnika iz Mostara. Zeba je izveo skraćeni korner s desne strane, Srđan Savić glavom pogađa stativu, lopta ponovo dolazi na nogu domaćeg igrača (Muamera Svrake), kojem nije bilo teško sa svega pola metra proslijediti je u mrežu.

Najveću priliku za smanjenje rezultata Zrinjski je imao i propustio u 24. minuti. Nyema je faulirao Vernesa Selimovića, a sudija Predrag Stankić pokazao na bijelu tačku. Kapiten gostiju Marin Ivanković naštimao je loptu "na kreč", dobro pucao, ali Šehić još bolje odbranio.

U 31. minuti Selimović je izbio sam pred gol Šehića, no mladi golman ponovo je imao svoj dan. Do kraja prvog dijela Mostarci uspijevaju ublažiti visoku prednost domaćih. Bila je to brza kontra Plemića, loptu je na lijevoj strani dobio Mario Ivanković, poslao povratnu loptu na petnaestak metara, a iskusni Selimović loptu plasirao u donji lijevi ugao Šehićevog gola.

Drugi dio donio je jako malo uzbuđenja, ili nikako. Bilježimo pokušaj Zebe iz slobodnog udarca sa 18 metara, kada je lopta otišla preko gola. Samir Duro je u 57. minuti pokušao dalekometnim udarcem, no i to je otišlo iznad gola.

Slaven Musa, trener gostiju, nije imao više šta čekati. Ubacio je Miličevića i Lendrića umjesto Ivankovića i Zadre. Možda i najbolju priliku u drugom dijelu gosti propuštaju u 78. minuti. Rezervista Lendrić pobjegao je odbrani Želje, a onda iskosa s desne strane pokušao pogoditi bliži ugao. Šehić je izbacio u korner.

Do kraja utakmice rezultat je ostao onaj iz prvog dijela (3:1) i Željezničar je zadržao korak za vodećim Borcem, no doista je vjerovati u bilo kakvo čudo. S druge strane, Zrinjski je osigurao opstanak i ovaj poraz im neće previše naškoditi.

Željezničar – Zrinjski 3:1

Stadion Grbavica, gledalaca 1000, sudija: Predrag Stankić, žuti kartoni: Savić (Željezničar), Aničić (Zrinjski), strijelci: 1:0 Bešlija 2., 2:0 Gerhard 14., 3:0 Svraka 19., 3:1 Selimović 45.

Željezničar: Šehić, B.Čolić, Zeba (88.Baljić), Savić, Svraka, Jamak (81.Zolotić), Vasilić, Popović, Stanić, Gerhard, Bešlija (81.Višća). Trener: Amar Osim.

Zrinjski: Hadžić, Džidić, Duro, Stjepanović, Selimović, Pehar (84.Perić), Ivanković (60.Miličević), Stojkić, Markić, Zadro (67.Lendrić), Aničić. Trener: Slavcen Musa.