Željezničar - Sheriff 1:0

14. 07. 2011.

Željezničar - Sheriff 1:0


https://lh5.googleusercontent.com/-9neecvyhcI0/Th9igTJ8siI/AAAAAAAABP0/cr3BI5SDt2g/zeljo_serif_1-0.jpg

U prvoj utakmici 2. pretkola Evropske lige, Željezničar je na stadionu Asim Ferhatović Hase dočekao moldavski Sheriff. Izabranici trenera Amara Osima su ostvarili minimalnu pobjedu rezultatom 1:0. Strijelac je u 60. minuti bio Bešlija.

Za razliku od prošle godine, kada je tadašnji prvak naše zemlje potopljen u duelu sa Hapoel Tel Avivom u okviru 2. pretkola Lige prvaka, Željezničar je u duelu sa Sheriffom pokazao puno više. Plavi su od prve minute krenuli čvrsto i disciplinovano, te nisu dozvoljavali gostima iz Moldavije da se razigraju. Amar Osim je od prve minute krenuo oprezno, s jednim isturenim napadačem - Eldinom Adilovićem, ali su zato lavovski dio posla u veznom redu odrađivali Zajko Zeba, Srđan Savić, Edin Višća, Muamer Svraka i iskusni kapiten Mirsad Bešlija.

Željo je u uvodnim minutama imao loptu u svojim nogama, a i prvi je opasnije zaprijetio. Zeba je izveo slobodan udarac sa 20-ak metara iskosa s lijeve strane, ali je Vladislav Stoyanov sjajnom paradom loptu izvukao ispod prečke. Domaći su nastavili sa dobrom igrom, kontrolirali su tempo, držali loptu u svom posjedu i nijednom Sheriff u prvih 20-ak minuta nije zaprijetio. Zbog neopreznosti odbrane, Željo je u 25. minuti mogao imati zaostatak. Opasni Henrique Luvannor iskoristio je grešku golmana Elvisa Karića, ali je Patrik Nyema glavom sa gol-linije izbacio loptu.

Pet minuta kasnije izblokiran je i udarac Jonathana. Nešto kasnije opet greška Karića, koji je zauzeo jedinicu nakon odlaska Ibrahima Šehića, inače prvog golmana Plavih iz prošle sezone. Zeba je, osim ranijeg "slobodnjaka", još jednom zaprijetio Moldavcima. U 32. minuti iskosa je tukao, ali je Stojanov opet bio na visini zadatka. Igrala se 41. minuta kada je Jymmy prešao Nyemu i pucao, no srećom po našeg predstavnika lopta je otišla pored gola. Do kraja prvog dijela nismo vidjeli pogodak, pa se na odmor otišlo s nekako najrelanijim rezultatom - 0:0.

Naš predstavnik je drugo poluvrijeme otvorio slično kao i prvo - boljom igrom od Sheriffa. Višća je imao šansu u obećavajućem napadu, ali se na kraju poskliznuo i lopta je završila u rukama Stojanova. U 50. minuti slobodni udarac za Željezničar. Zeba je iskosa s desne strane prizemno poslao loptu na 17 metara, Višća je šutirao, a lopta na kraju završila u korneru. Tražili su domaći igranje rukom, ali se sudija nije oglasio. Nakon kornera, Višća je još jednom pokušao, ali visoko iznad gola. Minutu kasnije, u 51. minuti, Adilović pada u šesnaestercu gostiju, ali Sidiropoulos se ni ovaj put nije oglasio.

Ni Moldavci nisu posustajali od namjere da zabiju na Koševu. U 55. minuti Jymmy šutira, no Karić je na mjestu. Naš najveći stadion eksplodirao je u 60. minuti. Zeba je ukrao jednu loptu na lijevoj strani, sjajno ubacio u peterac Sheriffa, Adilović nije stigao, na kraju se ona od jednog gostujućeg igrača odbila do Bešlije, a iskusni kapiten Plavih silovitim udarcem s desetak metara zatresao mrežu dotad nesavladivog Stojanova.

Sheriff je nakon toga ubacio u brzinu više i, kako to obično i biva, bacio sve karte u napad, ne pomirivši se s činjenicom da gubi u Sarajevu. Henrique je u 62. minuti dobro pucao iskosa s lijevom stranom, no pored desne stative Karića. Osim je šansu pružio i debitantu Sulejmanu Smajiću, zvučnom ovoljetnom pojačanju kluba. On je u igru ušao umjesto Višće. Johnatonov pokušaj iz slobodnog udarca sjajno je odbranio Karić.

Uslijedio je period uspavane igre, bez nekog tempa, a onda je u 81. minuti Zeba sjajnim udarcem s dvadesetak metara umalo matirao Stojanova, koji se ispružio koliko je dug kako bi loptu izbacio u korner. Upravo Zeba je izveo korner s desne strane, a Adilović loše zahvatio loptu glavom. Do kraja utakmice ostalo je 1:0.

Podrška navijača s tribina nije prestajala, baš kao niti požrtovnost momaka u plavim dresovima tokom svih 90 minuta. Sjajnu partiju odigrali su Osimovi izabranici, pokazali da se može nositi sa većim i iskusnijim ekipama. Revanš u Tiraspolu je za sedam dana i svi vjerujemo da će Željezničar sačuvati gol prednosti i plasirati se dalje.

Željezničar - Sheriff 1:0 (Bešlija 60)
14. juli 2011
Sudija: Anastasios Sidiropoulos (GRE). Žuti kartoni: Svraka, Smajić (ŽELJ) Metoua, Bulat (SHE).

ŽELJEZNIČAR: Karić, Marković, Bogičević, Nyema, Stanić - Savić, Svraka, Bešlija /od 85. Jamak/, Zeba, Višća /od 63. Smajić/ - Adilović /od 93. Ramić/. Trener: Amar Osim.

SHERIFF: Stojanov, Bulat, Franca /od 87. Sosa/, Balima, Metoua, Rouamba, Kassenu, Johnatan, Samardžić, Zamaliev, Luvannor /od 76. Cheptine/. Trener: Vitali Rashkevich.