Željezničar - Rudar P. 3-0

13. 08. 2011.

Željezničar - Rudar P. 3-0


https://lh4.googleusercontent.com/-TA51ksJkXKQ/TkcDwe5zHiI/AAAAAAAABRQ/UfJpW0Lo0ew/006_zeljo_rudar_3-0.jpg

Željezničar je večeras Rudar Prijedor ispratio sa tri gola u mreži. Poraz od Širokog Brijega u prvom kolu Premijer lige nije ostavio traga na timu sa Grbavice. Za Plave su pogađali Adilović, Savić i Zeba.


Željezničar je večeras odigrao prvu domaću utakmicu u ovoj sezoni Premijer lige i upisao prvu pobjedu. Preslab za ekipu s ''Grbavice'' bio je prijedorski Rudar. Konačan rezultat utakmice bio je 3:0 za Želju, a golove su postigli Adilović, Savić i Zeba.

''Plavi'' su očekivano mnogo bolje ušli u utakmicu. No, prve dvije prilike imali su gosti iz Prijedora. Prvo je Kantar u 2. minuti sjajno šutirao ali je Karić oprezan. Četiri minute poslije, probao je i Đorić ali je lopta završila visoko iznad gola.

Tek u 12. minuti, terensku nadmoć ''plavi'' pretvaraju u priliku. Kapiten Bešlija je probao s vrha kaznenog prostora ali golman Tripić sigurno interveniše. Potom je Željo u potpunosti preuzeo igru u svoje noge, dok su gosti pokušavali organizovati kontranapade. Uglavnom neuspješno. No, ni ''plavi'' nisu briljirali. Inicijativu nisu uspjevali pretvoriti u vodstvo iako su mogli. Redale su se prilike Kvesića, Selimovića, Zebe i Bogičevića ali sve te pokušaje, odbrana gostiju je rješavala na najbolji način.

Lijep pokušaj bilježimo u 35. minuti. Sjajno je s distance probao Smajić ali je Tripić izbacio u korner nakon kojeg dobar skok ne koristi Savić.

U finišu prvog dijela bilježimo pokušaje Selimovića i Gerhardta iz gužve ali se rezultat nije mijenjao. Probao je i Pantić u redovima gostiju promašivši vjerovatno najbolju priliku prvog dijela. Udaljen svega pet metara od gola Karića, Jevtić šutira ali u gol aut za uzdahe na tribinama Željinog stadiona. Prvi dio susreta, dakle, završio je bez golova.

No, na samom početku drugog dolazi lijek za nervozu koja se već počela uvlačiti na tribine ''Grbavice''. Rezervista Adilović koristi sjajnu asistenciju Selimovića za zasluženo vodstvo svog tima. Bio je to prvi gol za Zeničanina u dresu Željezničara.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEikTODseFXwBkN9vg5vQB5vWSqHo_WAyVoY4PhVfI3s4fp4hJrAHTSt1isMvw38ZXYKuLa2l1MB_P2jRK5w9UqWJ0r5gg2oJiKM28OgJ7Z5yaPYAU6ytboY8XkIzdR_ELwfdXL_jjgKqp_e/


Nastavio je Željo s napadima i nakon postignutog gola. Pokušao je Zeba s distance, a potom i Selimović atraktivno, makazicama – nedovoljno za sigurnije vodstvo.

Ipak, publika nije dugo čekala novi pogodak. Igrao se 65. minut kada su ''plavi'' odigrali jednu od najljepših akcija na utakmici. Zeba i Selimović su kombinovali, lopta dolazi do Savića koji ne griješi. Bilo je to već 2:0 a sjajni vezista Željezničara pokazao je još jednom koliko je bitan za igru ekipe Amara Osima. Već tada je bilo jasno da će Rudar ovaj put Željin dom napustiti praznih ruku.

Tek nakon postignutog drugog gola, puleni Amara Osima zaigrali su onako kako su možda trebali od početka – opušteno i bez pritiska, na zadovoljstvo publike koja je svaki lijep potez znala nagraditi pljeskom.

U 76. minuti bilo je već 3:0. Ovaj put strijelac je bio Zeba koji je s 10-tak metara bez mnogo problema savladao danas vrlo dobrog Tripića. Recimo i to da je golu Zebe prethodio fenomenalan pokušaj Stančeskog koji je sa čitav 50 metara pogodio prečku a na odbijenu loptu očekivano dobro reagovao je najbolji igrač Željezničara.

Makedonac je nekoliko minuta poslije napustio teren uz zaslužene ovacije zadovoljne domaće publike. Mjesto na terenu dobio je najmlađi Željin prvotimac Nermin Zolotić.

U finišu susreta nije bilo mnogo uzbuđenja. Najviše je pokušavao raspoloženi Zeba ali bez konkretnog golgeterskog učinka. Ostalo je, dakle, Željezničar – Rudar 3:0.

FKŽeljezničar.com
2. KOLO Premijer liga BiH sezona 2011/12
Željezničar – Rudar (P) 3:0
Sarajevo
: 13.08.2011
Stadion: Grbavica.
Gledatelja: 4.000
Sudac: Goran Paradžik (Ljubuški).
Žuti kartoni: Jovanović, Tripić, Šodić, Kotaran, Lukač (Rudar).
Strijelci: 1:0 - Adilović (47.), 2:0 - Savić (65.), 3:0 - Zeba (75.).

ŽELJEZNIČAR: Karić, Marković, Kvesić (od 46. Stanić), Bogičević, Nyema, Savić, Stančeski (od 81. Zolotić), Selimović, Smajić, Zeba, Bešlija (od 46. Adilović).
Trener: Amar Osim.

RUDAR:
Tripić, Šodić, Kotaran (od 48. Jovanović), Dragić, Jevtić (od 40. Pantić), A. Ramić, Krezović, Žerić (od 53. Šuka), Lukač, Đorić, Kantar.
Trener: Dragan Radović.