Sretan rođendan ''Grbavice''!

13. 09. 2011.

Sretan rođendan ''Grbavice''!


http://www.fkzeljeznicar.com/sites/default/files/imagecache/vijest_full/11948629.jpg


Sretan rođendan ''Grbavice''!

13. septembra 1953. godine zvanično je otvoren stadion ''Grbavica'' - dom fudbalskog kluba Željezničar na kojem ''plavi'' nastupaju već više od 50 godina uz povremene, kraće prekide.

Prije izgradnje vlastitog stadiona, Željezničar je igrao po raznim sarajevskim igralištima. Prvu utakmicu na svojoj ''Grbavici'', plavi su odigrali protiv hrvatskog Šibenika. Rezultat je bio 4:1 za Želju.

''Grbavica'' je sastavni dio svih uspjeha koje su ''plavi'' ostvarili u svojoj bogatoj historiji. Iako nominalno ima kapacitet od 15.000 gledalaca, u najboljim danima u Dolini ćupova znalo se skupiti i do 30.000 vjernih Željinih navijača.

U posljednjem ratu, stadion je skoro uništen. No, predanim radom prožetim ogromnim entuzijazmom, Željin stadion je obnovljen i stavljen u funkciju. Prvu poslijeratnu utakmicu na ''Grbavici'' odigrali su vječiti rivali Željezničar i Sarajevo. Konačan rezultat od 1:1 bio je u drugom planu a spomenimo da je strijelac jedinog gola za Želju bio legendarni Buki Biščević.

U posljednjih nekoliko godina intenzivirana je priča o gradnji potpuno novog stadiona na mjestu sadašnjeg. Projekt u pripremi a po njegovom okončanju, Željezničar bi postao vlasnik jednog od najmodernijih stadiona u ovom dijelu svijeta.

''Grbavice'' - sretan ti rođendan!





:

: