Slavija – Željezničar 1:5

30. 10. 2011.

Slavija – Željezničar 1:5


https://lh4.googleusercontent.com/-fZM83LSXfxU/Tq8hyONk3tI/AAAAAAAABZU/rxoOCBxbp6M/s637/013_sla_zeljo.jpg.jpg


Novu gostujuću pobjedu i to u velikom stilu ostvarili su fudbaleri Željezničara koji su danas bez mnogo poteškoća slavili u Istočnom Sarajevu nad domaćom Slavijom. Rezultat je bio 5:1 a strijelci su bili Svraka, Smajić, Zeba i Adilović dva puta.

Stručni štab gostiju izveo je vrlo ofanzivnu ekipu sa Smajićem, Bešlijom i Adilovićem u vrhu napada. Očekivao se veliki pritisak Plavih od prve minute ali je domaći trener Erbez iznenadio otvorenom igrom svoje ekipe. Nakon lijepe akcije, domaći su u 15. minuti došli u vođstvo. Bivši igrač Borca Vukelja, našao se sam ispred Guše a strijelac njegovog kalibra ne odbija ovakve poklone. Igrao se 13. minut utakmice.

Gostima nije dugo trebalo da se vrate u susret. Akciju u kojoj je učestvovao skoro cijeli tim Željezničara na najbolji način iskoristio je Muamer Svraka za svoj prvi ligaški gol u ovoj sezoni. Igrao se 18. minut.

Nakon izjednačujućeg gola, Plavi preuzimaju potpunu kontrolu nad utakmicom. Redale su se šanse Adilovića, Bešlije, Svraka, Smajića, Bogičevića... Zaista je nevjerovatno šta su sve promašili igrači Željezničara u periodu od 20. do 45. minute prvog dijela. Lopta nije htjela u gol pa se na odmor otišlo rezultatom 1:1.

Na otvaranju drugog dijela Željezničar postavlja stvari na svoje mjesto. Akciju Bešlije i Smajića na vrlo lijep način koristi ovaj potonji. Vođstvo Željezničara u 50. minuti. Bio je to drugi prvenstveni pogodak za Sulejmana Smajića koji je ušao u sjajnu formu pred seriju vrlo važnih utakmica.

Nisu se željezničari zadovoljili vođstvom, pa su se napadi prema golu Kubure nastavili. Sredinom drugog dijela, i domaći sastav konkretnije kreće prema golu Guše. Najagilniji je bio Vukelja koji je nekoliko puta probao šutevima s distance ali promjene rezultata nije bilo.

Utakmicu je svojim 8. prevenstvenim golom riješio sjajni Eldin Adilović. Igrao se 64. minut kada je sjajnim udarcem glavom iskorstio centaršut Jamaka. Već tada bilo je jasno da će Plavi s nova tri gostujuća boda ostati u borbi za titulu jesenjeg osvajača Premijer lige.

Potpuni potom domaćih zaokružio je Zajko Zeba golom u 75. minuti, ali nije to bio kraj mukama domaćih igrača i navijača. Četiri minute kasnije, svojim drugim golom danas i 9. u Premijer ligi, Adilović donosi novu radost na Željinoj klupi. Igrao se, dakle, 79. minut.

Do kraja utakmice još nekoliko poluprilika za Plave ali se rezultat nije mijenjao.

Velika pobjeda Željezničara na tradicionalno nezgodnom gostovanju za sigurno 2. mjesto na tabeli i dobro raspoloženje pred utakmicu s Čelikom u srijedu, i gradski derbi sa Sarajevom u subotu.

Lukavica: 30.10.2011 Stadion: SRC Slavija u Lukavici.
Gledalaca: 700.
Sudija: Darko Obradović (Stolac)
Žuti kartoni: Papaz, Perišić, Todorović, Nikolić (Slavija).
Strijelci: 1:0 - Vukelja (14. Todorović), 1:1 - Svraka (19. Vasilić), 1:2 - Smajić (48. Bešlija), 1:3 - Adilović (64. Jamak), 1:4 - Zeba (74.), 1:5 - Adilović (79.)

SLAVIJA: Kubura 5, Urta 5, Papaz 5,5, Lackanović 5, Simić 5,5 (60. Pušara 5), Beširević 5, E. Zeba 5,5, Perišić 5 (79. Nikolić -), A. Smajić 5,5 (79. Stojanović -), Todorović 5,5, Vukelja 6. Trener: Zoran Erbez.

ŽELJEZNIČAR: Gušo -, B. Čolić, Bogičević, Vasilić, Kvesić, Jamak, Svraka, Smajić (71. Selimović -), Bešlija (82. Savić -), Zeba (78. Stančeski -), Adilović.
Trener
: Amar Osim