Sloboda - Željezničar 1-0

23. 08. 2008.

Sloboda - Željezničar 1-0


Istorijski dan za Fudbalski klub Sloboda! Po prvi put od kako je fudbal ujedinjen na cijelom prostoru BiH izborili su večeras plasman u finale državnog Kupa.

Do uspjeha je ekipa trenera Sakiba Malkočevića došla pobjedom na Tušnju u revanšu polufinala nad Željezničarom 1:0. Obzirom da je prvi meč na Grabvici završen 1:1, ukupnim rezultatom 2:1 Tuzlaci zasluženo idu u finale gdje će 14. maja i šest dana kasnije u dva meča finala protiv Zrinjskog pokušati po prvi put osvojiti nacionalni Kup (četiri puta igrali u finalu Kupa BiH, niti jednom nisu slavili).

Sloboda - Željezničar 1:0
1/2 finae Kupa BIH, sezona 2007/08
Tuzla: 23.04.2008
Stadion: Tušanj.
Gledalaca: 6.000.
Sudija: Vladimir Dominković (Orašje).
Žuti kartoni: Babić, Omić (Sloboda), Rovčanin (Željezničar).

Strelci: 1:0 - Tosunović (38)

SLOBODA: Jović, Čejvanović, Babić, Omić, Mikelini, Jahić, Zoletić, Osmanhodžić/od 68. Kasapović, Lamešić, Tosunović/od 81. Okanović, Huseinović/od 90. S. Kuduzović.
Trener: Sakib Malkočević.

ŽELJEZNIČAR: Šehić, Cocalić, Kerla, Vugdalić, Wood, Dudo/od 66. E. Kuduzović, Bekrić, Pelak, Štilić, Dialiba, Rovčanin.
Trener: Simo Krunić.


Trenutak odluke desio se u 38. minutu utakmice. Damir Tosunović iskoristio je smušenost Željinog veznog reda i odbrane, te postigao, ispostavilo se, jedini gol na utakmici. Englez Wood izgubio je loptu na sredini terena, koja je potom prešla preko noge Dudi, a onda je slabo intervenisao Kerla, što je iskoristio Tosunović i iskosa sa desne strane, neodbranjivo šutirao u kontra ugao gola nemoćnog Ibrahima Šehića.

Za razliku od nedavnog prvenstvenog duela Slobode i Željezničara, kada je na ulicama Tuzle došlo do tuče navijača dva kluba, danas nije bilo ni najmanjih incidenata između ovih navijačkih grupa. Policija TK je odlično obavila posao, jer su goste pod jakim mjerama osiguranja dopratili na stadion, osiguravali ih za vrijeme meča, te pred kraj izveli sa Tušnja i otpratili izvan Tuzle. Nisu dozvolili ni najmanji fizički kontakt «opasnih momaka» iz Tuzle i Sarajeva.
Manjih verbalnih sukoba bilo je u svečanim ložama, kada je publika vrijeđala rukovodstvo Želje, no sve se završilo na primitivnim ispadima pojedinaca...