Željezničar - Široki B. 1-0

25. 04. 2012.

Željezničar - Široki B. 1-0


https://lh3.googleusercontent.com/-vsWXLBiIMGY/T50StK7f29I/AAAAAAAAACQ/ex7wUek0izw/s637/kup_zeljo_siroki.jpg

Prvi susret finala Kupa Bosne i Hercegovine, koji je danas odigran na Grbavici, završen je minimalnom pobjedom Željezničara. Širokom Brijegu je presudio Muamer Svraka u 33. minuti.


Na Grbavici smo dugo vremena čekali na prvu ozbiljniju priliku. Željezničar je u prvom dijelu bio bolji, imao više loptu u svojim nogama i jedan pogodak prednosti, iako je Široki prvi opasnije zaprijetio. Od poluprilika, vrijedi izdvojiti slobodni udarac Dalibora Šilića u 17. minuti, ali je lopta otišla pokraj gola Adnana Guše. Nekoliko minuta kasnije, Samir Bekrić nije mogao stići do lopte nakon dobrog ubačaja Benjamina Čolića. U 22. minuti Ćorić je primio loptu u šesnaestercu domaćih, vratio loptu za Gorana Zakarića, ali ovaj nije sve to pratio i prilika je otišla u nepovrat.

Muamer Svraka je u 23. minuti napravio sjajan prodor po lijevoj strani, imao je Vernesa Selimovića na drugoj strani, no u namjeri da nesebično uposli svog suigrača osujetio ga je Luka Bilobrk. A onda velika prilika za Širokobriježane u 27. minuti. Varea se sjajno zagradio, trgnuo se od Velibora Vasilića, izašao sam pred Gušu i onda iskosa s lijeve strane pokušao pogoditi suprotni ugao, ali je stativa bila saveznik Željezničara. Tri minute kasnije, Varein promašaj je kažnjen.

Zeba je iz slobodnog udarca loptu dodao do Bekrića, ovaj tukao sa 18 metara po sredini gola, lopta se od jednog igrača Širokog odbila do Svrake, koji je na pola metra od gostujućeg gola loptu glavom zakucao u mrežu. Adilović je u 37. minuti spustio loptu za Selimovića, a njegov udarac je na kraju svega blokiran. Četiri minute prije kraja Željo je mogao i do drugog gola. Adilović je obavio dobar posao na lijevoj strani, uposlio Bekrića, koji s desetak metara, potpuno neometan, ne uspijeva pogoditi. Previše je veznjak Želje oklijevao, pa su gostujući igrači stigli zablokirati prilaz lopti golu.

Nastavak dosta dosadan, bez većih uzbuđenja. Željezničar je rutinski loptu držao u svojim nogama, Široki nije smogao snage da postigne gol. U 57. minuti Wagner je zahvatio loptu poluvolejom, Gušo je bio na mjestu. Svraka je u 61. minuti ponovo glavom zatresao mrežu Širokog, ali ovoga puta iz nedozvoljene pozicije pa je ostalo 1:0 za Plave. Menadžer domaćih Amar Osim potom iz igre vadi Bekrića i Adilovića te zatvara sve prilaze svom golu.

Do kraja susreta rezultat je ostao nepromijenjen, pa će Plavi na Pecaru putovati za veoma dobrim rezultatom, pobjedom bez primljenog gola. Ovakvom se rezultat nadao i sam njihov menadžer.

FINALE KUPA BIH
Željezničar - Široki Brijeg 1:0
Sarajevo : 25.04.2012
Stadion: Grbavica (Sarajevo).
Gledalaca: 4000.
Sudija: Vladimir Bjelica (I.Sarajevo).
Žuti kartoni: Svraka, Nyema (Željezničar), Jefthon, Zakarić, Ćorić (Široki Brijeg) .
Strijelci: 1:0 Svraka (33).
ŽELJEZNIČAR: Gušo, B. Čolić, Kvesić, Vasilić, Bogičević, Nyema, Svraka, Bekrić (od 62. minute Bešlija), Adilović (od 74. minute E. Čolić), Zeba (od 87. minute Jamak), Selimović.